środa, 15 maja 2013

Przepyszne cukierki bez cukru !



Chciałam się z wami podzielić taką informacją :) 

Na allegro dostępne są super cukierki Dukanowe bez cukru ! 

Sprzedaje je kolorowytorcik

Są przepyszne, pasują do kieszeni,torebki, wszędzie tam gdzie potrzeba nam chwili słodkości :)

Różnorodność smaku zadowoli każdego:

  •  Latte Macchiato
  • Carmel
  • Mix owoców
  • Truskawka-Śmietanka
  • Pomarańcza
  • Mięta 
  • Cytryna - Melisa
  • Arktyczny hals
  • Ziołowe
  • Szałwiowe


Wartość odżywcza w jednym cukierku:

1) kaloryczność: 8 kcal
2) białko: <0,1 g
3) węglowodany: 2,9 g
4) tłuszcz: 0,2 g
5) błonnik: 0,0 g
6) sód: 0,004 g.




Krem ( pianka ) czekoladowy

Deser



SKŁADNIKI:
  • 400ml kefiru
  • 6 tabletek słodzika
  • Kakao
  • Aromat sypki czekoladowy
  • Łyżka żelatyny
JAK ZROBIĆ:
  1. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody
  2. Do wysokiego naczynia wlewamy kefir
  3. Dosypujemy kakao, aromat czekoladowy i słodzik rozpuszczony w niewielkiej ilości wrzącej wody
  4. Całość mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy ( próbujemy czy smak nam odpowiada, ewentualnie dodajemy któregoś ze składników )
  5. Na końcu dodajemy chłodną żelatynę i mieszamy z resztą
  6. Całość pozostawiamy w lodówce na parę godzin ( najlepiej zrobić to rano, na deser po obiedzie albo wieczorem na 2 dzień )



Pierś nadziewana fetą

I faza

SKŁADNIKI:
  • Duża pierś z kurczaka
  • Feta light
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sol i pieprz
  • Pergamin (papier do pieczenia
JAK ZROBIĆ:

  1. Pierś dzielimy na dwie mniejsze (tak żeby został jeden cycek :)
  2. Za pomocą bardzo ostrego noża nacinamy taka kieszonkę
  3. W środek wkładamy fetę
  4. Całość obsypujemy przyprawami
  5. Z pergaminu wycinamy dość duże kawałki - żeby zmieściła się pierś na zakładkę, delikatnie zawijamy pierś
  6. Smażymy na patelni około 10-15 minut na średnim ogniu






wtorek, 14 maja 2013

Tarta mocno cytrynowa




CIASTO

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mazeiny
  • 4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 3/4 szklanki słodzika w proszku
  • 1 żółtko
JAK ZROBIĆ:
  1. Wszystkie składniki wyrabiamy (najpierw mieszany łyżką a potem zagniatamy)
  2. Wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażarce na 2 godziny
  3. Po upływie tego czasu wyjmujemy z zamrażarki i ucieramy na tarce o dużych oczkach wprost do tortownicy (jeśli jest silikonowa nie musimy nic robić, jeśli metalowa wykładamy pergaminem)
  4. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach (rozgrzany piekarnik)
MASA CYTRYNOWA

SKŁADNIKI:
  • Około 500g serka homogenizowanego (dałam pół naturalnego i pol waniliowego
  • Pól dużej cytryny
  •  15 tabletek słodzika rozpuszczonego w malej ilości cieplej wody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
JAK ZROBIĆ:
  1. Cytrynę sparzamy i ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok
  2. W misce miksujemy żółtka, serek i słodzik dodajemy skórkę z cytryny i sok
  3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę
  4. Na koniec mieszamy białka za pomocą łyżki z masą serowa
  5. Całość przelewamy na podpieczony spód i pieczemy około 30 minut (albo do czasu gdy gore się przyrumieni)
  6. Gdy ciasto wystygnie to sporo opadnie ( choć to różnie bywa :)


Jest naprawdę  orzeźwiające i pyszne:P Więcej zdjęć nie zdążyliśmy zrobić bo ciasto zniknęło xD






Zupa - krem chrzanowy z plackiem selerowym

II Faza



Pyszna zupa, podobna jadłam w Bukowinie Tatrzańskiej i stwierdziłam ze świetnie byłoby coś takiego znowu zjeść ale w wersji Dukanowej

Tak wiec trochę modyfikacji i mamy super zupkę


SKŁADNIKI:
  • 1,5l wody
  • Kostka rosołowa cielęca
  • Chrzan ze słoiczka 4-5 czubatych łyżek
  • Kabanos drobiowy
  • Jogurt naturalny 200ml
  • Maka kukurydziana 2 czubate łyżki
  • Żółtko
  • 3 suszone grzybki (ja swoje razem z mężem zbierałam na jesieni)
  • Garść włoszczyzny mrożonej
  • Vegeta lub inna przyprawa do zup
  • Szczypta pieprzu 
  • Placki selerowe
JAK ZROBIĆ:
  1. Przygotowujemy placki selerowe wg przepisu
  2.  Do wody wrzucamy kostkę rosołową, włoszczyznę i grzybki, doprowadzamy do wrzenia - co jakiś czas mieszamy aby kostka się rozpuściła
  3.  W wysokim kubku mieszamy mąkę, żółtko i jogurt naturalny
  4. Wciąż mieszając zupę (najlepiej taka trzepaczka) powoli wlewamy nasza masę jogurtowa, gotujemy na małym ogniu około 20 minut
  5. Dodajemy chrzan ( 4-5 łyżek , najlepiej dodać mniej, przegotować i sprawdzi czy taki smak nam odpowiada )
  6. Kabanosa kroimy bardzo drobno i wrzucamy do zupy
  7. Doprawiamy vegeta i pieprzem




poniedziałek, 13 maja 2013

Tarta szpinakowa

II faza



DÓŁ

SKŁADNIKI:
  • 200-250 dag twarogu 0% tłuszczu
  • 6 łyżek otrębów (4owsiane + 2 pszenne) nie mielonych
  • Przyprawa do pizzy ( mogą być zioła prowansalskie )
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
JAK ZROBIĆ:

  1. Całość zmiksować
  2. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 30minut

GÓRA

  • Opakowanie mrożonego szpinaku
  • Duża cebula
  • Ser piórko ok 200g
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Odrobina mleka
JAK ZROBIĆ:
  1. Szpinak rozmrozić
  2. Na patelni zeszklić cebulę pokrojona w drobną kostkę
  3. Dodać szpinak i smażyć przez kilka minut, na koniec dodać trochę mleka, przemieszać i odstawić do ostygnięcia
  4.  Do miski zetrzeć ser, wbić jajka i dodać usmażony szpinak z cebulą
  5. Doprawić solą, pieprzem, gałka muszkatołową
  6. Dobrze wymieszać
  7. Gdy spód się upiecze wylać na niego masę szpinakową i zapiekać około30-40 minut w 200 stopniach (aż wierzch zacznie się rumienić)





Indeks przepisów

Dodaje nową zakładkę na stronce: INDEKS PRZEPISÓW

http://anazaba.blogspot.com/p/indeks-przepisow.html


Mam nadzieję, że pomoże to wam w wyszukiwaniu ulubionych przepisów :)




A


B

Bawarski przysmak - kapusta kiszona z kiełbasą białą
Belriso cynamonowe
Bita śmietana
Brokuł z szynką w sosie serowym
Budyń
Bułka tarta
Bułki do hamburgerów
Bułka z mikrofalówki

C

Ciasteczka kakaowe
Ciasto czekoladowe z budyniem
Ciasto dyniowe
Ciasto kawowe z bezą
Ciabatta
Chleb Dukana

D

DanMleko
DanMleko waniliowe
Deser krówka-banan
De Volaille Dukanowy
Drożdżówki z twarogiem
Drożdżówki
Dżem cynamonowo- imbirowy z dyni

E



F

Faszerowane pomidory
Flądra smażona
Frytki

G

Galaretka owocowa
Galaretka z kurczaka 
GRILL
Grill - pieczarki z grilla
Grill - kabaczek faszerowany pieczarkami
Grill - szaszłyki
Gofry
Gołąbki bez zawijania

H

Hamburgery
Hamburger wołowy Kingi
Haszu - czyli coś orientalnego
Herbata z imbirem i goździkami

I

J

Jajecznica
Jajko na miękko
Jajka faszerowane
Jajko sadzone z warzywami i placuszkami

K

Kakao
Kalmary w cieście naleśnikowym
Kawa bananowa
Kefirowa galaretka jagodowa
Ketchup domowy Kingi Paruzel 
Kiełbasa smażona z cebulką
Kolorowe pianki - prawie jak ptasie mleczko
Kopytka
Kopytka 2
Kotleciki z estragonem
Kotlety mielone nadziewane serem i ketchupem
Kotlety mielone z jajkiem
Kotlety sojowe
Kurczak z sosem cytrynowym


L

Leczo

Ł

Łosoś ze szpinakiem i grzybami

M

Makaron z krewetkami i pomidorami
Makaron z mięsem mielonym
Markizy waniliowo - orzechowe
Mini tarty do pracy
Mleko z otrębami - owsianka
Monte
Mortadela z jajkiem sadzonym
Muffinki piaskowe

N

Naleśniki - ciasto
Naleśniki - pomysły
Nuggetsy
Nutella


O

Omlet
Omlet z parówkami i warzywami

P

Pasta z makreli
Pasztet z wątróbki drobiowej
Paszteciki z królikiem
Pieczeń rzymska czyli klops
Pierogi - ciasto
Pierogi ze szpiankiem 
Pierś w cieście naleśnikowym
Pierś duszona w bulionie
Pierś cafe de Paris z fasolką
Pierś w papirusie
Pierś z kurczaka w marynacie
Pizza - ciasto
Pizza - pomysły
Placki czosnkowe
Placuszki jabłkowe
Placuszki waniliowe
Placuszki selerowe
Posset Cytrynowy 
Pstrąg z placuszkami
Pstrąg z warzywami
Pure z selera

R

Roladka łososiowa
Roladki z szynki i twarogu
Roladki łososiowe z kaparami
Ryba po grecku

S

Sajgonki z kurczakiem
Sałatka gyros
Sałatka z kurczaka
Sałatka z łososia
Sałatka z mortadelą
Sałatka z pekinki
Sałatka śledziowa z buraczkami
Sałatka z tuńczyka
Sałatka z tuńczyka 2
Serek wiejski z  kurczakiem wędzonym
Sernik malinowy
Sernik na zimno - toffi
Soja z marchewką i parówkami
Stek wołowy z fasolką
Surówka z białej rzodkwi
Sushi Dukanowe
Szaszłyki drobiowe
Szynka w galarecie z warzywami

T

Tarta z serem i szynką
Tatar wołowy
Tortilla
Tost pszenny
Twaróg z rzodkiewką

U

Udko z kurczaka nadziewane farszem

W

Woda smakowa - orzeźwiająca
Wołowina duszona z warzywami
Wołowina w sosie pieczarkowym z kopytkami

Z

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego 
Zapiekanki tostowe
Zapiekanki - mini pizza
Zapiekane parówki z serem
Zapiekanka - kurczak z makaronem
Zupa barszcz czerwony
Zupa kapuśniak 
Zupa machewkowa
Zupa marokańska z soja i cynamonem
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa z parówkami
Zupa - flaczki wołowe
Zupa serowa z klopsikami drobiowymi
Żurek
Żelki owocowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj