- 300ml mleka 1,5 %
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 3-4 tabletki słodziki
- szczypta soli
- Mleko wlewamy do garnka i gdy będzie już ciepłe wrzucamy słodzik - mieszamy
- Do gotującego się mleka wrzucamy otręby i gotujemy na małym ogniu około 8-10 minut,
- Podajemy gorące - na talerzu doprawiamy solą (wtedy otręby mają fajny słodko-słony smak)
chciałabym dostać jutro takie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo niezdrowe, tyle tylko powiem :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
N.
Wypróbuję na pewno! :) Twenty
OdpowiedzUsuńheh a co w tym takiego niezdrowego , że wszyscy to polecają ?
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim słodzik, rakotwórczy... po drugie, danie nie powinno się opierać na samych otrębach, gdyż nadmiar ich może spowodować bardzo nieprzyjemne konsekwencje (ostatnio u siebie na blogu pisałam)...
OdpowiedzUsuńA mleko... cóż, w czasie diety warto z niego w ogóle zrezygnować - mało wartościowy węgiel, laktoza 'osadza się na dupci i w bioderkach', tak w wielkim skrócie rzecz ujmując.
O wiele lepiej już z jogurtem naturalnym...
Wiesz, to że coś jest powszechnie polecane, to jeszcze nie znaczy, że takie dobre i zdrowe (te wszystkie problemy trawienne i dolegliwości przewodu pokarmowego i problemy ze spadkiem wagi nie biorą się znikąd) ;]
Pozdrawiam!
N.