niedziela, 17 lutego 2013

Mleko z otrębami - jak owsianka

Faza I





  • 300ml mleka 1,5 %
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 3-4 tabletki słodziki
  • szczypta soli
  1. Mleko wlewamy do garnka i gdy będzie już ciepłe wrzucamy słodzik - mieszamy
  2. Do gotującego się mleka wrzucamy otręby i gotujemy na małym ogniu około 8-10 minut, 
  3. Podajemy gorące - na talerzu doprawiamy solą (wtedy otręby mają fajny słodko-słony smak)








5 komentarzy:

  1. chciałabym dostać jutro takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo niezdrowe, tyle tylko powiem :(

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję na pewno! :) Twenty

    OdpowiedzUsuń
  4. heh a co w tym takiego niezdrowego , że wszyscy to polecają ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przede wszystkim słodzik, rakotwórczy... po drugie, danie nie powinno się opierać na samych otrębach, gdyż nadmiar ich może spowodować bardzo nieprzyjemne konsekwencje (ostatnio u siebie na blogu pisałam)...
    A mleko... cóż, w czasie diety warto z niego w ogóle zrezygnować - mało wartościowy węgiel, laktoza 'osadza się na dupci i w bioderkach', tak w wielkim skrócie rzecz ujmując.
    O wiele lepiej już z jogurtem naturalnym...

    Wiesz, to że coś jest powszechnie polecane, to jeszcze nie znaczy, że takie dobre i zdrowe (te wszystkie problemy trawienne i dolegliwości przewodu pokarmowego i problemy ze spadkiem wagi nie biorą się znikąd) ;]

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj