Pasztet z wątróbki drobiowej
I faza
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 2 duże cebule
- 3-4 gałązki pietruszki
- 1 łyżka wytrawnego wina
- gałka muszkatołowa - najlepiej w całości
- rozmaryn lub tymianek
- sól, pieprz
- 2 kabanosy drobiowe
- Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki
- Wkładamy do durszlaka, zalać wrzątkiem - tak aby się sparzyła i wyleciały z niej takie farfocle :)
- Na patelni podsmaży cebule - pokrojoną w kostkę
- Dodać wątróbkę, posiekaną pietruszkę i smażyć około 15 minut
- Dodać wino i doprawić solą, pieprzem i ziołami - smażyć jeszcze 3-4 minuty
- Całość zmielić w maszynce
- Dodać 1 surowe jajko - wymieszać
- Przełożyć do formy typu keksówka między warstwami włożyć kabanosa
- Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika
- Po ostygnięciu schłodzić w lodowce około 2-3 godzin
Musiałabym zrobić bo lubię wątróbkę :)
OdpowiedzUsuńDobrze, ze napisali podsmazyc cebule ... Raz napisali zeszklic , wiec wybralem sie z na szybko do szklarza ...
OdpowiedzUsuń