Próbując różnych przepisów ten chleb najbardziej mi smakuje, jest prosty do przyrządzenia i długo jest smaczny i świeży. Oczywiście jemy tylko 2-3 kromki dziennie, lub więcej ale wtedy pamiętajmy o piciu przynajmniej 2 litrów wody
- 4 jajka
- 2 szklanki otrębów owsianych
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub skrobi
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Zioła – ja używam mieszanek ziół do chleba włoskiego lub polskiego
- 1 serek wiejski
- 250 ml maślanki lub rzadkiego jogurtu naturalnego
1.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni
2.
Białka oddzielić od żółtek
3.
Białka ubić
4. Żółtka zmiksować z serkiem i jogurtem, wymieszać z
suchymi produktami
5.
Dodać ubitą pianę z białek i mieszać na wolnych
obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji
6.
Mesę przelać do silikonowej keksówki lub zwykłej
wyłożonej papierem do pieczenia
7.
Piec w piekarniku opcja góra-dól przez około 1 godzinę,
jeśli wierzch się nie upiecze po tym czasie na chrupką skórkę piec kolejne 15
minut
Można też trochę ciasta odłożyć i zrobić z nich bułki w foremce do mufinek tak jak widać na foto :)
Cześć:)
OdpowiedzUsuńOd 3 dni jestem przy "fali uderzeniowej" :)
Zakupione przezemnie otręby owsiane przy spożywaniu sprawiają wrażenie gryzienia piasku:) Czy do tego chlebka je mielisz?
pozdrawiam
Piotrek