niedziela, 20 stycznia 2013

Chleb dukan - łatwy i smaczny



 Próbując różnych przepisów ten chleb najbardziej mi smakuje, jest prosty do przyrządzenia i długo jest smaczny i świeży. Oczywiście jemy tylko 2-3 kromki dziennie, lub więcej ale wtedy pamiętajmy o piciu przynajmniej 2 litrów wody


  • 4 jajka
  •  
  • 2 szklanki otrębów owsianych
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub skrobi
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Zioła – ja używam mieszanek ziół do chleba włoskiego lub polskiego
  •  
  • 1 serek wiejski
  • 250 ml maślanki lub rzadkiego jogurtu naturalnego

1.      Piekarnik nagrzać do 200 stopni
2.      Białka oddzielić od żółtek
3.      Białka ubić
4.      Żółtka zmiksować z serkiem i jogurtem, wymieszać z suchymi produktami
5.      Dodać ubitą pianę z białek i mieszać na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji
6.      Mesę przelać do silikonowej keksówki lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia
7.      Piec w piekarniku opcja góra-dól przez około 1 godzinę, jeśli wierzch się nie upiecze po tym czasie na chrupką skórkę piec kolejne 15 minut

Można też trochę ciasta odłożyć i zrobić z nich bułki w foremce do mufinek tak jak widać na foto :)

Smacznego życzy żaba i czekający ze coś spadzie z blatu dla niego Mentos :)



1 komentarz:

  1. Cześć:)
    Od 3 dni jestem przy "fali uderzeniowej" :)
    Zakupione przezemnie otręby owsiane przy spożywaniu sprawiają wrażenie gryzienia piasku:) Czy do tego chlebka je mielisz?
    pozdrawiam
    Piotrek

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj