sobota, 23 lutego 2013

Drożdzówki


Na 4 ciastka

  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 8 tabletek słodzika rozkruszonego lub rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 3 łyżki twarogu chudego
  • 1 całe jajko
  • 1 białko
  • aromat cytryna
Masa serowa
  • twaróg (reszta z opakowania 250g)
  • słodzik 4-5 tabletek
  • aromat wanilia
  • 1 łyżka budyniu
  • 1 żółtko

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  2. Składniki na masę serowa zmiksować
  3. Oddzielić białka od żółtek
  4. Żółtka i resztę składników na bułki wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut
  5. Białka ubić
  6. Dodać ubite białka do masy i delikatnie wymieszać
  7. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej masę - nie trzeba jej uklepywać sama się rozejdzie na płaskie
  8. Piec około 20 minut
  9. Po tym czasie wyjąć ciastka i położyć na nie kruszonkę
  10. Piec kolejne 10-15 minut do całkowitego zarumienienia naszych drożdżówek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj