środa, 1 maja 2013

Ciasto jabłkowe na szybko

III Faza deser



Jest to świetny i bardzo szybki przepis na ciasto

SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • pół szklanki maki kukurydzianej
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  •  duża łyżka jogurtu naturalnego
  • 20 tabletek słodzika - rozpuszczonego w malej ilości cieplej wody
  • łyżeczka cynamonu
  • 2-3 duże jabłka
JAK ZROBIĆ:
  1. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę, mieszany z cynamonem
  2. Oddzielamy białka od żółtek - białka ubijamy na sztywna pianę
  3. Żółtka miksujemy z pozostałymi składnikami na jednolity krem, na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką (wtedy masa będzie puszysta)
  4. Na dno silikonowej foremki (lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia) Wylewamy połowę masy
  5. Następnie wysypujemy jabłka i równo rozkładamy
  6. Na górę wylewamy resztę masy
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
  8. Pieczemy przez około 35-40 minut - aż ciasto przyrumieni się z góry




Zapiekanka makaronowa

III faza - obiad



SKŁADNIKI:

  • Szklanka makaronu
  • 5 kabanosów drobiowych wędzonych
  • Pół główki cebuli
  • Pół papryki czerwonej 
  • Ketchup

JAK ZROBIĆ:

  1. Makaron zagotować
  2. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę
  3. Smażyć cebulę, jak zacznie się rumienić dodać paprykę i kabanosy pokrojone w kostkę.
  4. Na koniec dorzucić zagotowany makaron i całość przesmażyć.
  5. Opcjonalnie można dołożyć jajko na twardo pokrojone w kostkę.
  6. Całość podawać z ketchupem :)


wtorek, 30 kwietnia 2013

III faza na blogu

Hejka.

Jako, że jesteśmy już na 3 fazie na blogu pojawiło się parę nowości:

  • Zakładka III etap - śniadania i kolacje
  • Zakładka III etap - obiady
  • Zakładka DESERY - została podzielona na fazy I , II i na dole pojawiła się III faza czyli desery z owocami
  • Zakładka UCZTA - tutaj będziemy dodawać przepisy nie dietetyczne :) Możecie podsuwać mi swoje pomysły a ja postaram się je przygotować i porobić fotki ;)
  • Zakładka INDEKS PRZEPISÓW - alfabetycznie ułożone przepisy, dzięki temu będzie łatwiej znaleźć ten który wpadł nam w oko.

W razie jakiś pomysłów lub sugestii piszcie śmiało !

Do usłyszenia, żaba !

Placuszki jabłkowe

III faza desery



SKŁADNIKI:
  • 1 jabłko
  • Szklanka mleka
  • Szklanka maki kukurydzianej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Cynamon do smaku

JAK ZROBIĆ:


  1. Jabłka zetrzeć na tarce
  2. Zmiksować z pozostałymi składnikami na średnio-gęstą masę(gdy będzie za rzadka dodać maki, gdy za gęsta mleka)
  3. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, smażyć placki z obu stron często obracając






III FAZA

Faza III 

 

Jest to faza dzięki której nasz organizm nie będzie się borykał z efektem jo-jo
Przechodzimy na fazę 3 gdy schudniemy tyle ile chcieliśmy

WAŻNE - Wbrew pozorom to najtrudniejszy etap.
Przez to, że można sobie pozwolić na tak wiele często bywa, że zapomina się że wciąż jesteśmy na diecie !
A to jednak etap  w którym choć wprowadzamy po części 'normalne' jedzenie to wciąż stosujemy się do ograniczeń.


ZASADY

Na każdy stracony kilogram potrzeba 10 dni fazy utrwalenia
Czyli jeśli schudliśmy 8kg to faza III trwa  80dni (ilość kilogramów x 10 dni)

Podstawą jadłospisu są produkty z fazy II (chodzi o proteiny + warzywa), jemy je teraz przez 6 dni w tygodniu

Codziennie możemy zjeść :

  • Jedną porcje owoców dziennie (ale bez bananów, czereśni, winogron i owoców suszonych) np. jedno jabłko, pomarańczę, brzoskwinię, miseczkę truskawek itp
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba 
  • 2 plasterki  sera - z wyjątkiem camembert, roquefort i koziego 
  • 220 gram (waga po ugotowaniu, to około szklanki) 
  • Makaronu pełnoziarnistego i makaronu z twardej pszenicy Durum
  • Brązowego ryżu
  • Kuskusu
  • Soczewicy 
  • Z mięs można jeść udziec jagnięcy, polędwicę wieprzową, szynkę gotowaną, schab. Nie należy nadal jeść wędzonych wędlin.








W tej fazie możemy sobie pozwolić na ucztę - dwa razy w tygodniu możemy zjeść jeden posiłek (z przystawką i deserem) bez jakichkolwiek ograniczeń jeżeli chodzi o produkty (mogą to być np. frytki, pieczony schab, lody itp). Ale bez dokładek po jakimś czasie, ważna jest ciągłość jedzenia

 Dwie uczty nie mogą też występować tego samego dnia, ani dzień po dniu (może to by np poniedziałek i środa)
  • 1 dzień w tygodniu (ten 7 który został) jemy tylko same proteiny (jak w fazie I)

Pamiętaj !!!
  • W tej fazie należy rozłoży posiłki w czasie - aby na bieżąco spalać kalorie
  • kolacje 2 godziny przed pójściem spać (albo wcześniej)
  • w posiłkach zwiększ ilość warzyw a zmniejsz mięsa czy nabiału

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Zupa serowa z klopsikami drobiowymi

I faza



SKŁADNIKI:

  • 4 trójkąty serka topionego light
  • 250g mięsa mielonego wołowego
  • Vegeta lub inna przyprawa do zup
  • Przyprawa do mielonego
  • Kostka rosołowa
  • Makaron ze skrobi kukurydzianej

 JAK  ZROBIĆ:

  1. W garnku zagotować ok 1,5 litra wody
  2. Wsypać przyprawę i kostkę rosołową, gdy zacznie się gotować wrzucić kostki serowe i mieszać do czasu ich całkowitego roztopienia się w zupie
  3. Mielone przyprawić przyprawa do mielonego
  4. Formować małe kulki, wrzucać je do gotującej się zupy
  5. Gotować na małym ogniu przez okolo10 minut
  6. Wrzucić makaron gotować kolejne 10 minut






Sushi Dukanowe !

I faza



SKŁADNIKI:

RYŻ:
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • Ocet ryżowy
  • Szczypta soli
FARSZ
  • Łosoś wędzony
  • Ogórek kiszony
  • Algi morskie NORI
  • Pasta Wasabi
  • Mata bambusowa




JAK ZROBIĆ RYŻ:

  1. Aby zrobi ryż należy wszystkie ( poza octem ) składniki włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 3-4minut.
  2. Odstawić na bok aby napęczniało.Dodać ocet ryżowy i dokładnie wymieszać

JAK ZWIJAĆ SUSHI:

  1. Na blacie ułożyć mate bambusowa
  2. Na mate położyć algi NORI ( algi dozwolone są do stosowania w 1 fazie P )
  3. Równomiernie rozkładać cienką warstwę ryżu na algach
  4. Na jednym brzegu układamy pociętego w plastry łososia, smarujemy go wasabi i kładziemy na gore ogórka
  5. Za pomocą maty bambusowej zwijamy nasze sushi
  6. Zwinięte kroimy na porcje 2-3centymertowe nożem bez ząbków!

Do sushi można tez użyć różnych owoców morza, paluszków krabowych, jajko na twardo,ryby wędzone (  np. tuńczyk,makrela )

Sushi może być jako obiad i jako kolacja :)







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj