poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Ciabatta - ale to sie chyba nie powinno się nazywać ciabatta ;)



A oto moja ulubiona bułeczka która nazwałam ciabatta, nazwa zapewne nie jest odzwierciedleniem prawdziwej ale mi jakoś najbardziej pasowała. hi hi


SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 tabletki słodzika - rozpuszczonego w malej ilości cieplej wody
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 150g serka homogenizowanego 0%
  • Cebulą suszona w płatkach
  • Zioła prowansalskie


JAK ZROBIĆ:
  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni
  2. Oddzielić białka od żółtek
  3. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli
  4. Żółtka zmiksować z pozostałymi składnikami na jednolita masę
  5.  Za pomocą łyżki wymieszać z białkami
  6. Rozkładać łyżką placki na blasze wyłożonej pergaminem - tak aby powstały podłużne bułeczki takie jak moje. ciasto powinno by grube
  7. Piec około 20-25 minut
Są one świetnym zastąpieniem chleba a również czymś w rodzaju przysmaku








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj