piątek, 25 stycznia 2013

Sernik na zimno - toffi



Faza I
·       500 gram twarogu chudego mielonego – typ Emilki
·       200 ml mleka 1,5%
·       2 łyżki żelatyny
·       Aromat toffi (można użyć innego najlepiej w proszku bo są bardziej intensywne)
·       12 tabletek słodzika
·       75 ml wody

1.      Twaróg zmiksować ze stopniowo dodawanym mlekiem (tak żeby nie ochlapać całej kuchni) na gładki krem
2.      Woda zagotować i rozpuścić w niej żelatynę – odstawić do ostygnięcia ale pilnować żeby się nie zastygła
3.      Słodzik rozpuścić w ¼ kieliszka cieplej wody
4.      Do masy serowej dodać kilka kropel aromatu, rozpuszczony słodzik i żelatynę
5.      Masę wlać do okrągłej foremki silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia
6.      Wierzch można posypać cynamonem lub kakao
7.      Wstawić do lodówki na 3h aż dobrze stężeje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj