piątek, 18 stycznia 2013

Pierogi ciasto



SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka maki kukurydzianej (ja jej używam przez cala dietę i nie miałam problemów z waga)
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • pół łyżeczki soli 

JAK ZROBIĆ:

  1.  Mąkę przesiać, osypać górkę, zrobi dołek i wlać do niego niewielką ilość gorącej wody i wymieszać
  2. zagniata dość szybko dodając stopniowo taka ilość wody aby otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde
  3. Ciasto podzieli na dwie części, jedną odłożyć w misce, przykryć ścierką
  4. Podsypać stolnice lub mate silikonową mąką i rozwałkować na niej ciasto
  5. Za pomocą szklanki wyciąć kółka i wkładać do niego farsz - nie będzie się rozciąga jak zwykłe ciasto pierogowe
  6. cały brzeg przesmarować wodą aby ciasto się skleiło
  7. zamknąć pieroga - może pęka ale to nie problem bo nawet jeśli zrobi się dziurka farsz nie wylatuje, bo ciasto nie jest rozciągliwe
  8. zagotować około 1,5 litra wody z solą
  9. na wrzątek delikatnie wkładać pierogi
  10. gotować około 4-5 minut
smakują prawie jak "prawdziwe"







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj