SKŁADNIKI:
- 1 szklanka maki kukurydzianej (ja jej używam przez cala dietę i nie miałam problemów z waga)
- 1/4 szklanki gorącej wody
- pół łyżeczki soli
JAK ZROBIĆ:
- Mąkę przesiać, osypać górkę, zrobi dołek i wlać do niego niewielką ilość gorącej wody i wymieszać
- zagniata dość szybko dodając stopniowo taka ilość wody aby otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde
- Ciasto podzieli na dwie części, jedną odłożyć w misce, przykryć ścierką
- Podsypać stolnice lub mate silikonową mąką i rozwałkować na niej ciasto
- Za pomocą szklanki wyciąć kółka i wkładać do niego farsz - nie będzie się rozciąga jak zwykłe ciasto pierogowe
- cały brzeg przesmarować wodą aby ciasto się skleiło
- zamknąć pieroga - może pęka ale to nie problem bo nawet jeśli zrobi się dziurka farsz nie wylatuje, bo ciasto nie jest rozciągliwe
- zagotować około 1,5 litra wody z solą
- na wrzątek delikatnie wkładać pierogi
- gotować około 4-5 minut
Wow. Jak widzę takie smakowite pierożki!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam:
tabletki na odchudzanie