piątek, 19 kwietnia 2013

Ciasto dyniowe

Desery




SKŁADNIKI:
  • 200-300 gram miąższu z dyni
  • 4 jajka
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 100 gram mąki kukurydzianej
  • cynamon, imbir
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik - 12 tabletek (rozpuszczony w ciepłej wodzie)
  • aromat pomarańczowy


JAK ZROBIĆ:
  1. Dynię kroimy  w paski (jak na zdjęciu) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut
  2. Następnie dynię wkładamy do wysokiego naczynia i blenderujemy na jednolity krem
  3. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka na sztywno
  4. Mus dyniowy miksujemy z pozostałymi składnikami gdy masa będzie już jednolita mieszamy ją z za pomocą łyżki z ubitymi białkami
  5. Całość wlewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę w 180 stopniach
  6. Ciasto musi się z góry zrumienić








Oczywiście Mentos jak małe dziecko musi się wszędzie znaleźć tam gdzie akurat coś leci :) Prosto z kąpieli pod spadające ciasto dyniowe...on skorzysta z każdej okazji by spróbować co dobrego robię ;)
Na szczęście ciasto było smaczne bo wszystko wylizał z dywanu






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj