SKŁADNIKI:
- 200-300 gram miąższu z dyni
- 4 jajka
- szczypta kwasku cytrynowego
- 100 gram mąki kukurydzianej
- cynamon, imbir
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- słodzik - 12 tabletek (rozpuszczony w ciepłej wodzie)
- aromat pomarańczowy
JAK ZROBIĆ:
- Dynię kroimy w paski (jak na zdjęciu) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut
- Następnie dynię wkładamy do wysokiego naczynia i blenderujemy na jednolity krem
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka na sztywno
- Mus dyniowy miksujemy z pozostałymi składnikami gdy masa będzie już jednolita mieszamy ją z za pomocą łyżki z ubitymi białkami
- Całość wlewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę w 180 stopniach
- Ciasto musi się z góry zrumienić
Oczywiście Mentos jak małe dziecko musi się wszędzie znaleźć tam gdzie akurat coś leci :) Prosto z kąpieli pod spadające ciasto dyniowe...on skorzysta z każdej okazji by spróbować co dobrego robię ;)
Na szczęście ciasto było smaczne bo wszystko wylizał z dywanu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz