SKŁADNIKI:
RYŻ:
- 150 ml wody
- 2 łyżki mleka w proszku
- 6 łyżek otrębów owsianych
- Ocet ryżowy
- Szczypta soli
- Łosoś wędzony
- Ogórek kiszony
- Algi morskie NORI
- Pasta Wasabi
- Mata bambusowa
JAK ZROBIĆ RYŻ:
- Aby zrobi ryż należy wszystkie ( poza octem ) składniki włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 3-4minut.
- Odstawić na bok aby napęczniało.Dodać ocet ryżowy i dokładnie wymieszać
JAK ZWIJAĆ SUSHI:
- Na blacie ułożyć mate bambusowa
- Na mate położyć algi NORI ( algi dozwolone są do stosowania w 1 fazie P )
- Równomiernie rozkładać cienką warstwę ryżu na algach
- Na jednym brzegu układamy pociętego w plastry łososia, smarujemy go wasabi i kładziemy na gore ogórka
- Za pomocą maty bambusowej zwijamy nasze sushi
- Zwinięte kroimy na porcje 2-3centymertowe nożem bez ząbków!
Do sushi można tez użyć różnych owoców morza, paluszków krabowych, jajko na twardo,ryby wędzone ( np. tuńczyk,makrela )
Sushi może być jako obiad i jako kolacja :)
Sorry, ale nie lubię sushi :(
OdpowiedzUsuńSorry, ale nikt nie każe ci go robić ani tym bardziej jeść :)
UsuńMoże komuś innemu zasmakuje ;)
A ja chętnie spróbuję jak to smakuję ;)
OdpowiedzUsuńJa kiedys nie bylem przekonany do sushi, ale jak zaczalem jadac dobre sushi np w nanaki sushi w Wawie, to zaczelo mi bardzo smakowac :P
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię jadać sushi w Nanaki Sushi!Mega smaczne futomaki mają!!
UsuńA mnie w Wawie najbardziej lubię jeść sushi w Sushi saska kępa:D Byliście kiedyś?;D
UsuńSushi saska kępa to mój ulubiony sushi bar!!Jestem ich stała klientką od kilku miesięcy!!
UsuńDzięki za przepis!Po pracy biegnę do sklepu,kupuje składniki i sprobuje zrobic sushi sama w domu!!Ciekawe czy mi się uda;x
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj!Przepyszne mi wyszło ;) Dziękuje za przepis!!
OdpowiedzUsuńhmm ciekawy przepis!Uwielbiam sushi :D Jednak nigdy nie próbowałam go zrobić w domu!Zawsze gdy mam na nie ochotę to zamawiam je z Akashii!Dostawy są zawsze na czas a sushi za każdym razem jest smaczne i świeże!
OdpowiedzUsuń