Soja z marchewką i parówkami
Faza II
- 50g soi suszonej w ziarnach
- 3-4 parówki z fileta
- 2 marchewki
- 1 cebula
- pól papryki świeżej
- koncentrat pomidorowy
- kostka do zup o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- świeżo zmielony pieprz i sól
- przyprawa do dań z fasoli
- Soje namaczamy w 0,5 litra wody - zostawiamy na cała noc. Następnego dnia wciągnie cześc wody i będzie miękka
Następnego dnia
- Gotujemy 700 ml wody
- Płuczemy soję pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku
- Gotujemy bez przykrycia około 10 minut, po czym nakładamy pokrywkę na garnek i gotujemy na małym ogniu około godziny, co jakiś czas sprawdzamy czy zbyt dużo wody się nie wygotowało, bo musi jej wystarczy na sos
- Marchew obrać i pokroić w talarki, paprykę w paski
- Po upływie czasu zwiększy ogień aby zaczęło się mocno gotować i wrzucić kostkę warzywną oraz marchew, paprykę, koncentrat pomidorowy i przyprawy
- Gotowa kolejne 20 minut - pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając
- Parówki pokroić na talarki i zrumienić na patelni razem z cebulą pokrojona w pióra
- Przełoży parówki i cebulę do garnka z soją
- W małej ilości wody bardzo dokładnie - najlepiej trzepaczka rozmiesza mąkę
- Powoli wlewać do gotującego się sosu wciąż mieszając aby nie powstały kluski
- Gdy sos zgęstnieje gotować na ogniu jeszcze 3 minuty
I gotowe smacznego:)
polecam do tego vege kiełbaski paprykowe polsoi zamiast parówek.
OdpowiedzUsuń