czwartek, 24 stycznia 2013

Soja z marchewką i parówkami

Faza II

  • 50g soi suszonej w ziarnach
  •  3-4 parówki z fileta
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • pól papryki świeżej
  • koncentrat pomidorowy
  • kostka do zup o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • przyprawa do dań z fasoli
  1. Soje namaczamy w 0,5 litra wody - zostawiamy na cała noc. Następnego dnia wciągnie cześc wody i będzie miękka
Następnego dnia
  1. Gotujemy 700 ml wody
  2. Płuczemy soję pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku
  3. Gotujemy bez przykrycia około 10 minut, po czym nakładamy pokrywkę na garnek i gotujemy na małym ogniu około godziny, co jakiś czas sprawdzamy czy zbyt dużo wody się nie wygotowało, bo musi jej wystarczy na sos
  4. Marchew obrać i pokroić w talarki, paprykę w paski
  5. Po upływie czasu zwiększy ogień aby zaczęło się mocno gotować i wrzucić kostkę warzywną oraz marchew, paprykę, koncentrat pomidorowy i przyprawy
  6. Gotowa kolejne 20 minut - pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając
  7. Parówki pokroić na talarki i zrumienić na patelni razem z cebulą pokrojona w pióra
  8. Przełoży parówki i cebulę do garnka z soją
  9. W małej ilości wody bardzo dokładnie - najlepiej trzepaczka rozmiesza mąkę
  10. Powoli wlewać do gotującego się sosu wciąż mieszając aby nie powstały kluski
  11. Gdy sos zgęstnieje gotować na ogniu jeszcze 3 minuty 
I gotowe smacznego:)


1 komentarz:

  1. polecam do tego vege kiełbaski paprykowe polsoi zamiast parówek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj