SKŁADNIKI:
- ćwiartka z kurczaka
- 1 bryłka szpinaku ( szpinak Hortex jest w takich bryłkach)
- 2 łyżki serka sernikowego typ Emilki
- mała cebulka
- sól, pieprz
Jak zrobić:
- Najtrudniejsza cześć - z ćwiartki z kurczaka wyciągamy kości, jest to dość trudne i czasochłonne, ale efekt jest fajny, zostaje nam tylko mięsko i skórka - której oczywiście nie wolno nam jeść
- Przygotowujemy farsz - na patelni teflonowej podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i odparowujemy całość
- Przestudzony szpinak łączymy z serkiem, doprawiamy
- Tak przygotowany farsz wkładamy w miejsce po kości
- Naciągamy skórę i łączymy ja za pomocą wykałaczki, W ten sposób powstanie nam znowu całe udko :)
- Wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, ja posypałam jeszcze posiekana cebulką, bo zbyt dużo jej pokroiłam do farszu
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut
Możemy podawać z frytkami i surówka z białej rzodkwi
A tak wygląda po przecięciu
Jest tu wszytsko to, co lubię. :)
OdpowiedzUsuń