niedziela, 10 lutego 2013

Udko z kurczaka nadziewane farszem serowo-szpinakowym

II Faza


SKŁADNIKI:
  • ćwiartka z kurczaka
  • 1 bryłka szpinaku ( szpinak Hortex jest w takich bryłkach)
  • 2 łyżki serka sernikowego typ Emilki
  • mała cebulka
  • sól, pieprz












Jak zrobić:
  1. Najtrudniejsza cześć - z ćwiartki z kurczaka wyciągamy kości, jest to dość trudne i czasochłonne, ale efekt jest fajny, zostaje nam tylko mięsko i skórka - której oczywiście nie wolno nam jeść
  2. Przygotowujemy farsz - na patelni teflonowej podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i odparowujemy całość
  3. Przestudzony szpinak łączymy z serkiem, doprawiamy
  4. Tak przygotowany farsz wkładamy w miejsce po kości
  5. Naciągamy skórę i łączymy ja za pomocą wykałaczki, W ten sposób powstanie nam znowu całe udko :)
  6. Wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, ja posypałam jeszcze posiekana cebulką, bo zbyt dużo jej pokroiłam do farszu
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut

Możemy podawać z frytkami i surówka z białej rzodkwi




A tak wygląda po przecięciu












1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj