wtorek, 29 stycznia 2013

Galaretka z kurczaka

I faza śniadaniowa


  • udko z kurczaka
  • łyżeczka vegety
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  •  żelatyna
  1. Z udka ściągamy skórę i odkrajmy kawałki tłuszczu. Dokładnie myjemy
  2. Do małego garnka wlewamy tyle wody  aby udko całkowicie się zakryło.
  3. Dodajemy wszystkie przyprawy
  4. Doprowadzamy do zagotowania wody - a potem gotujemy pod przykryciem około 30 minut (do czasu aż mięso będzie dobrze odchodzić od skóry)
  5. W tym czasie gotujemy jajko na twardo - wodę solimy, wtedy nasze jajko nie pęknie
  6. Ugotowane jajko kroimy na ćwiartki i wkładamy do pojemniczka - lub miseczki
  7. Ugotowane udko kroimy na małe kawałki i wkładamy do jajka
  8. Z rosołku pozostałego po gotowaniu udka zrobić galaretkę - żelatynę rozmieszać z naszym rosołkiem wg zaleceń na opakowaniu żelatyny
  9. Poczekać aby galaretka była letnia i zalać nią naszego kurczaka - pamiętać o wyjęciu ziela i liścia
  10. Wstawić na noc do lodówki
smacznego życzy żaba i mentos

1 komentarz:

  1. Szybki i proste ale aż mi ślinka cieknie! Muszę sobie koniecznie przygotować większy zapas, będzie idealne do pracy :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj