I faza śniadaniowa
- udko z kurczaka
- łyżeczka vegety
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz
- żelatyna
- Z udka ściągamy skórę i odkrajmy kawałki tłuszczu. Dokładnie myjemy
- Do małego garnka wlewamy tyle wody aby udko całkowicie się zakryło.
- Dodajemy wszystkie przyprawy
- Doprowadzamy do zagotowania wody - a potem gotujemy pod przykryciem około 30 minut (do czasu aż mięso będzie dobrze odchodzić od skóry)
- W tym czasie gotujemy jajko na twardo - wodę solimy, wtedy nasze jajko nie pęknie
- Ugotowane jajko kroimy na ćwiartki i wkładamy do pojemniczka - lub miseczki
- Ugotowane udko kroimy na małe kawałki i wkładamy do jajka
- Z rosołku pozostałego po gotowaniu udka zrobić galaretkę - żelatynę rozmieszać z naszym rosołkiem wg zaleceń na opakowaniu żelatyny
- Poczekać aby galaretka była letnia i zalać nią naszego kurczaka - pamiętać o wyjęciu ziela i liścia
- Wstawić na noc do lodówki
smacznego życzy żaba i mentos
Szybki i proste ale aż mi ślinka cieknie! Muszę sobie koniecznie przygotować większy zapas, będzie idealne do pracy :-)
OdpowiedzUsuńDziś robię
OdpowiedzUsuń