sobota, 2 marca 2013

Placuszki waniliowe








SKŁADNIKI:


  • 2 jajka
  • 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
  • 6 łyżek otrąb owsianych
  • Szczypta soli
  • Szczypta aromatu waniliowego ( sypkiego )
  • Jeżeli lubisz słodsze można dodać 1-2 tabletki słodzika


JAK ZROBIĆ:

  1. W misce roztrzepać jajka widelcem ( jak do jajecznicy )
  2. Dodać serek, otręby, sól, aromat
  3. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy
  4. Odstawić na 15 minut
  5. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu na złoty kolor
  6. Usmażone placki można polać jogurtem naturalnym i oprószyć kakao lub cynamonem

piątek, 1 marca 2013

Zupa kapuśniak




SKŁADNIKI:

  • kostka drobiowa odtłuszczona
  • 1/4 poszatkowanej kapusty
  • Garść mrożonej włoszczyzny
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 mała papryczka peperoncino
  • 2 kabanosy drobiowe


JAK ROBIĆ:

1. W garnku gotujemy wodę, dorzucamy kostkę drobiową.
2. Kapustę szatkujemy na dość drobno
3. Do gotującego się wywaru wrzucamy garść mrożonej włoszczyzny ( lub świeżej ) , ziele , liść i jedna papryczkę ( nie łamiemy jej żeby nie było za ostre )
4. Taką zupę gotujemy około 25-30 minut aż kapusta zmięknie
5. Kabanosy kroimy w półksiężyce lub kostkę
6. Dorzucamy kabanosy do zupy i gotujemy całość jeszcze koło 15minut ( zupa nabierze pięknego zapachu kabanosów :) )



środa, 27 lutego 2013

Pstąg z warzywami i sosem

Faza II



 SKŁADNIKI:

  • 1 pstrąg patroszony
  • przyprawa do ryb
  • mazeina lub mąka kukurdziana
  • mieszanka warzyw dozwolonych (niezawierających ziemniaków, groszku i kukurydzy) 
  • Frytki
sos
  • jogurt naturalny
  • pieprz cytrynowy
  •  świeży pieprz i sól









JAK ZROBIĆ:
  1. Wszstkie składniki na sos mieszamy i wstawiamy do lodówki
  2. Rybę filetujemy i dokładnie myjemy 
  3. Obsypujemy przyprawami i odstawiamy na 5 minut
  4. Po tym czasie rozgrzewam patelnie a filety obtaczam w mazeinie
  5. Smażymy z obu stron, aż ryba będzie miała chrupiącą skórkę
warzywa gotujemy na parze lub w wodzie i podajemy razem z rybą , frytkami oraz sosem


 I gotowe ! Widać ze nasz kuchenny filutek też ma ochotę na obiadek :)



wtorek, 26 lutego 2013

Żelki owocowe







SKŁADNIKI:
  • woda 0,6 litra
  • słodzik 9 tabletek
  • żelatyna
  • barwniki spożywcze
  • aromaty spożywcze

  1. Gotujemy wodę z żelatyną (wg zaleceń na opakowaniu żelatyny)
  2. Dodajemy słodzik
  3. Przygotowany płyn dzielimy na 4 kubki i do każdego dodajemy inny kolor i inny barwnik (np. barwnik czerwony i aromat truskawkowy)
  4. Wlewam galaretki do silikonowych foremek i wstawiamy na noc do lodówki
  5. Następnego dnia możemy już jeść nasze żelki
  6. Dla tych którzy lubią kwaskowe - polecam oprószenie ich kwaskiem cytrynowym


niedziela, 24 lutego 2013

Menu na faze UDERZENIOWĄ






Hey, postanowiłam stworzyć kompletne menu na fazę uderzeniową dla tych którzy dietę chcą zacząć.

A jak wiadomo zawsze najtrudniej jest się zabrać za siebie i zrobić pierwszy krok w stronę odchudzania.
Tak więc na początek trzeba zajrzeć do zasad diety

Dzień 1
śniadanie -serek wiejski z kurczakiem
drugie śniadanie -otręby owsiane 2 łyżki + jogurt naturalny
obiad - pierś w papirusie
kolacja - kanapka śniadaniowa (tost, jajko na twardo w plasterkach, szynka drobiowa)


Dzień 2
śniadanie -galaretka z kurczaka
drugie śniadanie - galaretka owocowa
obiad - tartelki z serem i szynką
kolacja - jajko sadzone


Dzień 3
śniadanie - tost z szynką drobiową, szczypiorkiem i plasterkiem serka twarogowego 0% (np. Bieluch)
drugie śniadanie - monte + chrupiące ciasteczka
obiad -flaczki wołowe
kolacja - kiełbasa z piersi kurczaka Morliny, smażona z cebulką podana z korniszonem


Dzień 4
śniadanie - roladki z szynki i twarogu + tost
drugie śniadanie - jogurt naturalny 2-3 tabletkami utartego na pył słodzika + pół łyżeczki kakao
obiad -żurek
kolacja - zupa mleczna z otrębami owsianymi


Dzień 5 rybny
śniadanie - sałatka z tuńczyka
drugie śniadanie - drożdżówki
obiad - flądra smażona - nie używamy tylko oliwy
kolacja - tost z pastą z makreli


Dzień 6
śniadanie - parówki z fileta na ciepło
drugie śniadanie - drożdżówki
obiad - kurczak pieczony w całości
kolacja - budyń


Dzień 7
śniadanie - mięsko z resztek kurczaka + serek wiejski + tost
drugie śniadanie - galaretka kefirowa
obiad - haszu (można zamiast cynamonu dodać przyprawę do mięsa mielonego)

Dzień 8
śniadanie -Szynka w galarecie (tak jak w szynka w galarecie tylko bez warzyw)
drugie śniadanie - krem + 2 łyżki otrębów owsianych
obiad - pieczeń rzymska
kolacja - jajko na miekko

Dzień 9
śniadanie - twaróg ze szczypiorkiem łyżka jogurtu naturalnego i szynką pokrojoną w kostkę
drugie śniadanie - jogurt naturalny + 2 tabletki słodzika utartego na pył + 2 łyżki otrębów owsianych + łyżeczka cynamonu
obiad -zupa pomidorowa z parowkami
kolacja - jajecznica z szynką drobiową i cebulką duszoną

Dzień 10 przechodzimy na fazę naprzemienną
śniadanie - sałatka śledziowa
drugie śniadanie- jogurt owocowy light
obiad - pizza na górę ser piórko, szynka lub kiełbasa drobiowa i inne dozwolone dodatki i zioła
kolacja - gofry z dżemem z dyni





Po niezbędne składniki diety Dukana zapraszam do zaprzyjaźnionego sklepu allegro KOLOROWYTORCIK


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj