wtorek, 22 stycznia 2013

Żurek




Składniki:

750ml wody
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Łyżeczka wegety
1 ząbek czosnku
1 kostka bulionu odtłuszczonego
4 łyżeczki chrzanu
1/2 serka wiejskiego ( 100g )
2 jajka ugotowane na twardo
Kiełbasa biała drobiowa lub podwędzana kiełbasa z piersi kurczaka ( Morliny)

Zagotować wodę z liściem laurowym i zielem oraz łyżeczka wegety i kostką bulionową.

Do gotującej się wody wrzucamy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować około 5-8minut. Doprawić majerankiem. W tym czasie ugotować jajka na twardo.

Do gotowego wywaru dodać serek wiejski wraz z chrzanem i gotować kolejne 5-8minut.

Podawać z jajkiem.


Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj