wtorek, 22 stycznia 2013
Żurek
Składniki:
750ml wody
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Łyżeczka wegety
1 ząbek czosnku
1 kostka bulionu odtłuszczonego
4 łyżeczki chrzanu
1/2 serka wiejskiego ( 100g )
2 jajka ugotowane na twardo
Kiełbasa biała drobiowa lub podwędzana kiełbasa z piersi kurczaka ( Morliny)
Zagotować wodę z liściem laurowym i zielem oraz łyżeczka wegety i kostką bulionową.
Do gotującej się wody wrzucamy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować około 5-8minut. Doprawić majerankiem. W tym czasie ugotować jajka na twardo.
Do gotowego wywaru dodać serek wiejski wraz z chrzanem i gotować kolejne 5-8minut.
Podawać z jajkiem.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz