SKŁADNIKI NA CIASTO :
- 3 łyżki otrąb ( 2owsiane + 1 pszenne )
- 200g serka waniliowego
- Aromat orzechowy
- 12 tabletek słodzika ( rozpuszczonego w małej łyżeczce gorącej wody )
- 2 łyżki budyniu czekoladowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM:
- Dowolny smak budyniu
- Mleko (dajemy mniej o 50ml od zalecanej dawki na opakowaniu )
- 6 tabletek słodzika ( na porcję z 0,5 litra budyniu )
JAK ZROBIĆ:
- Żółtka oddzielić od białek
- Z białek ubić pianę
- Resztę składników ( otręby, serek, aromat, rozpuszczony słodzik, budyń czekoladowy, 2 żółtka, proszek ) wymieszać mikserem
- Po uzyskaniu jednolitej masy dodać pianę z białek i delikatnie zamieszać łyżką całość.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180st ( opcja góra-dół ) na około 30minut - podglądaj ciasto czy nie za szybko się piecze :)
- Po upieczeniu ciasta daj mu chwilę na poleżenie w uchylonym piekarniku.
Ja kupuje taką większą porcję na 3/4 litra mleka. Jeżeli nie możesz takiego dostać, zrób z 2 normalnych budyniów na 0,5litra mleka, a nadmiar zjedz :)
Preferuje smak waniliowy, ale robiłam też z malinowym i było równie smaczne.
Wyjmij ciasto przekrój je na pół i przełóż budyniem. Górę ciasta możesz dowolnie udekorować i wcinać ! :) Jest naprawdę pyszne i czekoladowe !
bardzo fajne zdrowe ciacho ;)
OdpowiedzUsuńJa dziś znowu ciasto robiłam - bo jest po prostu pyszne i błyskawicznie znika z talerza. pycha pycha
OdpowiedzUsuńJak ty zrobiłaś te ozdoby na cieście?
OdpowiedzUsuń