poniedziałek, 4 marca 2013

Ciasto czekoladowe z budyniem





SKŁADNIKI NA CIASTO :

  • 3 łyżki otrąb ( 2owsiane  + 1 pszenne )
  • 200g serka waniliowego
  • Aromat orzechowy
  • 12 tabletek słodzika ( rozpuszczonego w małej łyżeczce gorącej wody )
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia




SKŁADNIKI NA KREM:

  • Dowolny smak budyniu
  • Mleko (dajemy mniej o 50ml od zalecanej dawki na opakowaniu )
  • 6 tabletek słodzika ( na porcję z 0,5 litra budyniu )






JAK ZROBIĆ:

  1. Żółtka oddzielić od białek
  2. Z białek ubić pianę
  3. Resztę składników ( otręby, serek, aromat, rozpuszczony słodzik, budyń czekoladowy, 2 żółtka, proszek ) wymieszać mikserem
  4. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać pianę z białek i delikatnie zamieszać łyżką całość.
  5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180st ( opcja góra-dół ) na około 30minut - podglądaj ciasto czy nie za szybko się piecze :)
  6.  Po upieczeniu ciasta daj mu chwilę na poleżenie w uchylonym piekarniku.
. Zrób budyń. Najlepiej dopiero jak upieczesz ciasto, jeżeli zrobisz go wcześniej, zgęstnieje i będzie go ciężko wyłożyć na ciasto.
 Ja kupuje taką większą porcję na 3/4 litra mleka. Jeżeli nie możesz takiego dostać, zrób z 2 normalnych budyniów na 0,5litra mleka, a nadmiar zjedz :)
Preferuje smak waniliowy, ale robiłam też z malinowym i było równie smaczne.


Wyjmij ciasto przekrój je na pół i przełóż budyniem. Górę ciasta możesz dowolnie udekorować i wcinać ! :) Jest naprawdę pyszne i czekoladowe !




3 komentarze:

  1. bardzo fajne zdrowe ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dziś znowu ciasto robiłam - bo jest po prostu pyszne i błyskawicznie znika z talerza. pycha pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ty zrobiłaś te ozdoby na cieście?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj