czwartek, 19 września 2013

Sałatka z kalmarów i rukoli

II faza



Idealne na przystawkę w Ugotowanych , na romantyczna kolacje we dwoje, piątkowy postny wieczór  lub na inna okazję :)


SKŁADNIKI:

Na ciasto:
  • Mąka kukurydziana
  • Mleko
  • Jajko
  • Sól i pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • Szczypta chili
  • Kalmary w krążkach
  • 1 łyżka oliwy
Dekoracja:
  • Rukola
  • Pomidorki cherry
  • Ser Piórko ( najlepszy do tego jest parmezan :) )
Sos:
  • Jogurt naturalny 2 łyżki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Oregano

JAK ZROBIĆ:

  1. Robimy bardzo gęste ciasto naleśnikowe - do miski wbijamy jedno jajko, 1/4 szklanki mleka, zioła oraz mąkę (sypiemy jej tak dużo aby ciasto było gęste)
  2. Wrzucamy krążki kalmarów do ciasta i odstawiamy na kilka minut
  3. W tym czasie przygotowujemy sos - czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami
  4. Na  teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pojedynczo krążki kalmarów tak aby się nie stykały
  5. Smażymy z obu stron około 4-5 minut co jakiś czas przewracając aby ciasto się nie przypaliło
  6. N dużym płaskim talerzu rozkładamy rukole , pomidorki pokrojone na pół. Na to gorące kalmary i posypujemy je serem :) Dla ozdoby można polać octem balsamicznym.
  7. Podajemy z sosem w osobnej miseczce :)

Przepis ten można tak samo zrobić z kalmarami bez ciasta. Wtedy surowe kalmary mieszamy z ziołami i odrobiną oliwy. Odstawiamy do lodówki na godzinkę. Po czasie wyjmujemy kalmary i dajemy im nabrać bardziej pokojowej temperatury. Smażymy je na patelni grillowej i podajemy w taki sam sposób. Należy uważać i często je obracać ponieważ szybko się przypalą a w środku będą surowe.


środa, 18 września 2013

Bałkańskie kevapcici

III faza



Bardzo fajny przepis który można śmiało powiedzieć wygląda jak zwykłe kotlety mielone ale sposób podania zupełnie inny i od razu chce się czegoś nowego smakować :) Zastanawiam się czy do tego mięsa nie dodać też lekko podsmażonej papryki pokrojonej w małą kostkę? :)


SKŁADNIKI:
  • 80g kaszy kuskus
  • 350g mięsa mielonego wołowego lub drobiowego
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Olej do posmarowania
  • Sos tysiąca wysp
  • Warzywa
JAK ZROBIĆ:
  1. Kaszę kuskus zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na około 10-15min
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni
  3. Mięso w misce  mieszamy razem z cebula, czosnkiem, przyprawami i kaszą
  4. Z mięsa formujemy mokrymi rekami wałeczki które następnie nabijamy na patyczki ( patyczki moczymy w zimnej wodzie )
  5. Układamy na aluminiowej tacce i grillujemy lub smażymy na patelni grillowej
  6. Podajemy z sosami i warzywami :)







wtorek, 17 września 2013

Waniliowe naleśniki z serem i dżemem

Faza I

SKŁADNIKI:
JAK ZROBIĆ:
  1. Smażmy cieniutkie naleśniki
  2. Twaróg rozgniatamy i mieszamy ze słodzikiem, aromatem i żółtkiem
  3. Naleśnik smarujemy cienką warstwą dżemu
  4. Układamy twaróg na brzegu naleśnika  i zwijamy
  5. Obsmażamy przez chwile na patelni

I gotowe, szybkie i smaczne można jeść na ciepło lub na zimno.

Ciasto słodko - kwaśne

Deser II etap



SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 8 łyżki otrąb ( 6 owsiane  + 2 pszenne )
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 1 czubata łyżka odtłuszczonego kakao
  • 2 jajka
  • 8 tabletek słodzika rozpuszczonego w cieplej wodzie
  
JAK ZROBIĆ CIASTO:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni
  2. Żółtka oddzielić od białek
  3. Z białek ubić pianę
  4. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki razem z żółtkiem
  5. Gdy masa będzie jednolita dodać ubite białka
  6. Wyłożyć na silikonowa formę do pieczenia i piec przez 15-20 minut
  7. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia
  8. Gdy spód będzie już zimny pokrusz go drobno i rozłóż równo na całej tortownicy- lekko przygnieć

SKŁADNIKI NA GÓRĘ:
  • dżem bez cukrowy
  •  250ml wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 opakowania serka homogenizowanego Maćkowy - nie wiem jaka pojemność
  • łyżka kakao
  • maliny do dekoracji
 
JAK ZROBIĆ GÓRĘ:
  1. Następną warstwą będzie dżem - ja użyłam własnej roboty posłodzonego słodzikiem. Rozkładamy cienka warstwę na całej powierzchni ciasta.
  2. MASA SEROWA - w 250ml gorącej wody rozpuść 2 łyżki żelatyny, poczekaj do ostudzenia i zmieszaj z serkami homogenizowanymi, kakao i słodzikiem
  3. Masę wylej na pozostałe warstwy
  4. Udekoruj malinami








poniedziałek, 16 września 2013

Zapiekanka z cukini

II faza



Pomysł zaczerpnięty z TVP1 od Roberta Sowy ( przepisy na stronie Dorady Smaków )


SKŁADNIKI:
  • 1 Cukinia
  • 1 Papryka czerwona
  • 1 Papryka zielona
  • 1 Papryka żółta
  • 1 Cebula
  • 1 Cebula czerwona
  • 0,5kg mortadeli drobiowej lub szynki w kawałku  ( może być też mięso mielone drobiowe )
  • Oliwki zielone ( ja dałam pół słoiczka z papryką z Lidla )
  • Ser żółty Piórko
  • 3 jajka
  • Sól,pieprz

JAK ZROBIĆ:
  1. Cebulę kroimy w kostkę, cebule czerwoną w piórka
  2. Cukinie obieramy ze skóry solimy i osuszamy na papierze.Kroimy w grubsza kostkę.
  3. Paprykę kroimy w średnią kostkę.
  4. Na patelni podsmażamy obie cebule, dodajemy cukinie. Jak wszystko zacznie nabierać koloru dorzucamy papryki.
  5. Mortadele kroimy w drobna kostkę ( najlepiej zmielić ją w maszynce na wkładzie jak w tarce na oczkach serowych )
  6. Usmażone warzywa wrzucamy do miski, dodajemy mortadelę i całość mieszamy. ( jeżeli ma to być mięso mielone , musimy je najpierw podsmażyć )Doprawiamy
  7. Wymieszaną całość przekładamy do naczynia żaroodpornego
  8. Ser ścieramy na tarce, dodajemy 3 jajka i pokrojone oliwki. Całą masę wylewamy na zapiekankę.
  9. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy jakieś 30-40minut
Niestety więcej zdjęć nie mam zrobionych ponieważ mąż zrobił tą zapiekankę na szybko i bez fot :( Ale jest bardzo pyszna i fajny smak nadają tu oliwki :)


Sos tysiąca wysp





SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 tabletki słodzika

JAK ZROBIĆ:
  1. Słodzik rozpuścić w minimalnej ilości wrzącej wody
  2. Wszystkie składniki zmieszać ze sobą do uzyskania jednolitej masy
  3. Gotowe :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj