SKŁADNIKI:
- 1 świeży pstrąg patroszony
- przyprawa do ryb
- mazeina
- sol i pieprz
- łyżeczka dobrej jakości oliwy
- kawałek cytryny
- Rybę filetujemy, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Obsypujemy przyprawami i panierujemy w mazeinie
- Teflonową patelnie natłuszczamy oliwą i smażymy na niej rybę co jakiś czas odwracając, aby była równo usmażona i chrupiąca
- Skrapiamy rybę sokiem z cytryny i układamy na talerzu razem z placuszkami
- 2 jajka
- 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego lub gęstego jogurtu naturalnego
- 6 łyżek otrębów owsianych
- szczypta soli, pieprzu
- 2 ząbki wyciśniętego czosnku
- W misce roztrzepujemy jajka
- dodajemy serek, otręby zioła i wyciśnięty przez praskę czosnek
- Mieszamy i odstawiamy na 15 minut
- Rozgrzewamy patelnie teflonowa
- za pomocą łyżki nakładamy placki, smażymy z obu stron na złoty kolor
Fajny pomysł na połączenie pstrąga z takimi placuszkami :) Swoja droga ciekawe te placuszki musimy wypróbować :)
OdpowiedzUsuń