niedziela, 24 marca 2013

Pstrąg z placuszkami





SKŁADNIKI:

  • 1 świeży pstrąg patroszony
  • przyprawa do ryb
  • mazeina
  • sol i pieprz
  • łyżeczka dobrej jakości oliwy
  • kawałek cytryny
  1. Rybę filetujemy, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  2. Obsypujemy przyprawami i panierujemy w mazeinie
  3. Teflonową patelnie natłuszczamy oliwą i smażymy na niej rybę co jakiś czas odwracając, aby była równo usmażona i chrupiąca
  4. Skrapiamy rybę sokiem z cytryny i układamy na talerzu razem z placuszkami
Placuszki czosnkowe
  • 2 jajka
  • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • szczypta soli, pieprzu
  • 2 ząbki wyciśniętego czosnku
  1. W misce roztrzepujemy jajka
  2. dodajemy serek, otręby zioła i wyciśnięty przez praskę czosnek
  3. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut
  4. Rozgrzewamy patelnie teflonowa
  5. za pomocą łyżki nakładamy placki, smażymy z obu stron na złoty kolor










1 komentarz:

  1. Fajny pomysł na połączenie pstrąga z takimi placuszkami :) Swoja droga ciekawe te placuszki musimy wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj