piątek, 11 stycznia 2013

Stek wołowy z fasolka szparagową

Stek wołowy z fasolka szparagową



Skład:

  • 300 g Wołowiny dobrej jakości (polędwica, rozbratel, antrykot, udziec nie polecam natomiast ligawy. Jest to twarda częśc wołowiny i nadaje się do jedzenia po duszeniu przez 5 godzin lub po zmieleniu)
  • sól, pieprz
  • fasolka szparagowa mrożona 300g
  • plasterek serka topionego light
Najpierw zajmujemy sie fasolka
  1. Gotujemy okolo 1litra poolonej wody
  2. gdy woda wrze wrzucamy fasolke
  3. gotujemy az zmieknie, okolo 15 minut
w tym czasie przygotowujemy steka





1.Wołowine kroimy na plastry około 3 cm, możemy lekko rozbic gdy wyjdzie za gruby
2. obficie obsypujemy solą morska i pieprzem z młynka
3.Steki kładziemy na mocno rozgrzaną patelnie i smazymy przewracajac co minute

I tak w zaleznosci od tego jakiego steka chcemy uzyskac
laczny czas pieczenia
Krwisty 4 minuty
srednio wysmażony 6 minut
mocno wysmazony 8 minut

pamietajmy o przewracaniu

odcedzona fasolke kladziemy na talerz a na gore układamy pokrojone na paski kawalki serka topionego, obok kladziemy naszego pysznego steka i obiad gotowy

smacznego

Piers w papirusie własnego wykonania


Piers w papirusie własnego wykonania

  Najpierw przygotowanie piersi - trzeba ja trochę rozbić jeśli jest za gruba, aby miała około 2cm. Następnie przyprawy tak wiec możemy użyć gotowej mieszanki przypraw, albo zrobić sobie kurczaka w curry lub w samej bazylii. dobrze jest przygotować pierś wcześniej aby "przeszła" ziołami. Minimum godzinę przed smażeniem. Tak przygotowana pierś wkładamy do lodówki.

Jako ze fixy do tanich nie należna najlepiej jest pociąć papier do pieczenia/pergamin na kwadraty dopasowane do naszych kawałków kurczaka

Tak przygotowanego kurczaka kładziemy na patelni - najlepiej teflonowej bez dodawania tłuszczu - bez obaw nic sie nie przypali i smażymy na połowie mocy naszej kuchenki przez okołu 10 minut (obracając co jakiś czas)

wychodzi świetny do tego można zrobić sosy
1. 3 łyżki jogurtu naturalnego + duży ząbek wyciśniętego czosnku + sól, pieprz
2. 3 łyzki jogurtu naturalnego + pol lyzeczki smazonej cebuli + sól, pieprz + pieprz cayene



Roladki z szynki i twarogu




roladki sniadaniowe
  • dwa lub trzy duże plastry szynki
  • twaróg chudy
  • pol cebulki
  • korniszon
  • sol, pieprz
Cebulkę i ogórka kroimy na małą kostkę, mieszamy z rozgniecionym twarogiem (jeśli ktoś lubi bardzo kremowe można użyć twarogu mielonego np Emilki z biedronki) dodajemy sól, pieprz
tak przygotowany krem kładziemy na brzeg szynki i zwijamy roladkę. pycha

można tez użyć:
  • 250 ml wody
  • pol kostki rosołowej o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 łyżeczki żelatyny
Nasze roladki wkładamy do pojemniczka który można zamykać i zabrać do pracy
Przygotowujemy w garnku galaretkę, gdy ostygnie ale nie zacznie gęstnieć zalewamy nią delikatnie nasze roladki, wstawiamy na noc do lodówki - i śniadanie gotowe



środa, 9 stycznia 2013

Faza I - obiad 1


obiad
Zupa pomidorowe bez pomidorów z makaronem owsianym
  • kostka rosołowa
  • koncentrat pomidorowy
  • makaron owsiany
  • 0,5 litra wody
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • łyżeczka vegety
Gotujemy wode, dodajemy kostkę,zioła,przypraw i koncentrat.
Mieszamy aż kostka sie rozpusci
wrzucamy dwie garści makaronu owsianego (dostępny w bomi) gotujemy na malym ogniu  az makaron będzie miękki. smacznego




poniedziałek, 7 stycznia 2013

Serek wiejski light z kurczakiem wędzonym



  • 1 opakowanie serka wiejskiego light
  • 1 udko lub pałka wędzona
  • Sól, pieprz, zioła wg uznania
  • Tost







Mięso z kurczaka  wędzonego kroimy w kostkę, wkładamy do miseczki razem z serkiem wiejskim doprawiamy sola i pieprzem, oraz ulubionymi przyprawami - ja daje zioła prowansalskie
Jemy z tostem lub na toście :)













Dukan Etapy diety - 1 faza uderzeniowa


Tak wiec co to jest dieta dukana - najłatwiejszy sposób aby schudnąć i nie czuć się wiecznie głodnym :)

Podstawą naszej diety jest
1. przynajmniej 1,5 l  wody dziennie (lub zamienników herbata, kawa, cola light - ale wtedy należny ich pić więcej bo nie dają takich efektów jak czysta woda)
2. 2 łyżki otrąb owsianych i 1 łyżkę pszennych
(ale otręby możemy przyjmować w rożnych formach np. pysznych ciasteczek)

FAZA I czyli atak białkiem- zaczynamy

Faza ta ma trwać w zależności od tego ile chcemy schudnąć
np
5 kg - trwa 1 dzień
10 kg - 3 dni
10 - 20 kg - 5 dni
20 i więcej - 7 dni

Nie warto przeciągać tej fazy bo ma ona tylko przygotować nasz organizm do zmian.

Na wadze widzimy ze nasza waga spada bardzzzzzo szybko, bo jest to nawet 1kg dziennie
Ale w rzeczywistości tracimy nagromadzona w organizmie wodę, jednak gdy staniemy na wadze jest to bardzo mobilizujące :)

Jemy:
1. chudy nabiał najlepiej 0% ale dopuszczalny jest do 5% tłuszczu
jest pełno takich produktów to twarogi, serki naturalne (wiejski, homogenizowany) i aromatyzowane(homo wanilii), mleko, kefiry, jogurty naturalne geste i pitne, mozzarella light i ser zółty Piórko ( takie wspaniale coś mające tylko 3% tłuszczu. do kupienia w marketach takich jak Tesco czy real. Smakuje jak prawdziwy ser trochę słabiej się topi ale jest wspaniały do wszystkich dan z serem) mleko max 2%

2. kurczak i indyk bez skóry w tej kategorii znaleźć można sporo produktów
np. szynka z kurczaka lub indyka, kiełbasa z piersi kurczaka (np morliny jest pysznie podwędzana), parówki z fileta, kabanosy drobiowe

ważne aby czytać skład czyli produkty które jemy powinny zawierać minimum 85 % mięsa - tylko nie tego oddzielonego mechanicznie MOM - bo są to skórki i tłuszcz

należy tez zwracać uwagę na nazwy bo parówki z kurczaka to nie to samo co parówki z kurczakiem !!!
często ten dodatek kurczaka to tylko kilka procent a my musimy jeść samo mięsko :)

3.chuda wołowina, cielęcina i konina
z której możemy zjeść flaczki, hamburgera lub zrobić pyszne dania

4. ryby
wszystkie ryby słodko i słono wodne. W postaci wędzonej, świeżej lub w puszcze (w zalewie z wody lub naturalnej)
Ryby mogą być tłuste tak jak makrela lub brzuszki z łosia

5. jajka 
forma dowolna tylko pamiętajmy ze żółtko podnosi cholesterol

5. owoce morza
ja akurat za nimi przepadam, wiec możliwości sporo
mule, kalmary, algi, raki, kraby itp

6. podroby
wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy

7. produkty wspomagające
pieprz, sol( ale nie przesadzamy bo przetrzymuje wodę w organizmie)
wszystkie przyprawy suszone (również koperek, pietruszka, wanilia cynamon)
kostki rosołowe o obniżonej zawartości soli i tłuszczu -Winiary takie robi
kakao bez tłuszczu
cytryna jako dodatek do herbaty
słodzik ( w tabletkach, płynie, sypki lub stewia)
sos sojowy
suszona cebula
aromaty spożywcze bez cukru ( na allegro jest tego sporo)




8. produkty dozwolone w małych ilościach
1 korniszon,
 pól cebuli,
1 łyżka koncentratu pomidorowego
kakao bez tłuszczu(można zrobić dan mleko:)
szczypiorek jako dodatek


w następnym poście podam wam menu na ten etap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj