Niby proste danie ale nie zawsze wychodzi jak trzeba :)
Ja jaka na miękko gotuje w taki sposób:
Do garnuszka z zimną wodą wkładamy jajka. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli.
Gotujemy na max ogniu. Od zagotowania się wody liczę zawsze na stoperze dokładnie 2,5 minuty, garnek zdejmuje z ognia i podstawiam pod kran i opłukuje zimna wodą. Gotowe.
Po takim czasie jajka są naprawdę na miękko, lejące. Jak chcemy bardziej ścięte gotujemy 3,5minuty :)
Dużo zależy też od wielkości jaja ;)
OdpowiedzUsuńZ resztą ile kucharek - tyle teorii
I od garnka, ilości wody i sztuk jajek w garnku ;)) Chyba każdy ma taki swój sposób. A mnie się podoba ten kogucik na jajko - dawno temu miałam takiego, ech obraz dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńja zawsze gotuje tak samo bez znaczenia na wielkość jaja i ich ilość. Zawsze wychodzą tak samo lejące :)
OdpowiedzUsuńja jutro mam zamiar przejsc na ta diete...
OdpowiedzUsuńpodajcie jakies przepisy na pierwszy dzien mam kupione produkty piersi z kurczaka tunczyk losos...a no i oczywiscie jogurt naturalny
OdpowiedzUsuń