wtorek, 9 kwietnia 2013

Kopytka


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2-3 jajka
  • sól
  • 6-8 łyżek ciepłej wody

 JAK ZROBIĆ:

  1. Mąkę przesiać do dużej miski
  2. Wbić jajka, doda szczyptę soli oraz wodę
  3. Zagnieść ciasto
  4. Z wyrobionego ciasta formować wałeczki o średnicy około 1-2 cm ( czym mniejsze tym lepiej)
  5. Lekko je spłaszczy i pokroić w małe kluski ( ciasto może się rozwalać, bo jest mniej elastyczne niż z mąki pszennej)
  6. Kopytka wrzuci do dużej ilości osolonej wody
  7. Gotować około 15 minut
  8. Przed podaniem można ostudzić i podpiec na patelni na niewielkiej ilości oliwy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj