poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Ciasto kawowe z bezą


Ciasto robimy na 3 etapy, choć wydaje się trudne, wcale takie nie jest !



SKŁADNIKI SPÓD:
  • 8 łyżek mąki owsianej
  • 10 tabletek słodziku
  • aromat rumowy
  • 5 łyżek mleka w płynie
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
JAK ZROBIĆ SPÓD:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
  2. Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem
  3. Wlać do mini tortownicy lub keksowki najlepiej silikonowej
  4. Piec 15 minut
MASA:
  •  500 gram serka sernikowego typ Emilki
  • słodzik 25 tabletek
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kawy zbożowej mielonej
  • 1 opakowanie budyniu (wanilia lub śmietanka)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

JAK ZROBIĆ MASĘ:
  1. Wszystkie składniki zmiksować razem na jednolita masę
  2. Wylać masę na wcześniej przygotowany spód i piec 30 minut

SKŁADNIKI BEZA:
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka słodziku w proszku
JAK ZROBIĆ BEZĘ:
  1. Białka ubić ze szczypta soli na sztywno
  2. Dodać słodzik i wyłożyć na podpieczone ciasto
  3. Piec 25 minut
NIE WYCIĄGAĆ Z PIEKARNIKA

Ciasto musi samo ostygnąć powoli w piekarniku. Najpierw zostawi na 30minut w zamkniętym. Po upływie tego czasu lekko uchylić i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia - najlepiej na cala noc


Jest pycha!!!







3 komentarze:

  1. Super wyglada ciacho. Ale ja mam pytanie. Czy można dodać miodu prawdziwego zamiast słodzika? I jakiej ilości? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewne można, ale nie będe sie wypowiadać. Podziwiam za umiejętność robienia bezy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj