wtorek, 12 marca 2013

Łosoś ze szpinakiem i grzybami

Łosoś grillowany z tymiankiem, ułożony na duszonym szpinaku z czosnkiem i cebulą pod sosem borowikowym 







SKŁADNIKI: 
  • filet z łososia ok 250g
  • tymianek
  • opakowanie mrożonego szpinaku w bryłkach
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • borowiki (lub inne) grzyby mrożone ok 250g
  • sól i pieprz
  • łyżeczka  Włoskiej oliwy z oliwek
  • mleko






JAK ZROBIĆ: 
ważne aby zarówno szpinak jak i łosoś były ciepłe wiec będziemy potrzebować 2 patelni
  1. Szpinak i grzyby wyjmujemy dużo wcześniej do rozmrożenia
  2. Cebulę kroimy na małą kostkę
  3. 1/4 cebuli wrzucamy do rondelka razem z łyżeczką oliwy - podsmażamy chwile, następnie wrzucamy grzyby razem z wodą która wytworzyła się z mrożenia
  4. Dusimy grzyby w rondelku na małym ogniu przez około 15 minut
  5. Dolewamy mleko około 5 łyżek i dusimy kolejne 5min
  6. Filet nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem
  7. Smażymy na rozgrzanej patelni gilowej  uważając aby się nie przypalił
  8. W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy 3/4 pozostałej cebuli i wyciśnięty ząbek czosnku
  9. Dokładamy szpinak i wciąż smażymy często mieszając przez około 10minut, dolewamy 4-5 łyżek mleka doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 2 min aż mleko częściowo odparuje
  10. Na talerz wykładamy szpinak, na niego kładziemy gorącego łososia, całość polewamy sosem borowikowym
Smacznego - potrawa jest naprawdę obłędnie dobra










6 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie. Uwielbiam łososia.

    Pozdrawiam i zapraszam też do mnie kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. to musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super, ja uwielbiam takie obiadki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Superowy przepis :) Łososia bardzo lubię , grzyby w każdej postaci też , do szpinaku powoli się przekonuje :) Dobry pomysł żeby to wszystko połączyć :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj