Łosoś grillowany z tymiankiem, ułożony na duszonym
szpinaku z czosnkiem i cebulą pod sosem borowikowym
SKŁADNIKI:
- filet z łososia ok 250g
- tymianek
- opakowanie mrożonego szpinaku w bryłkach
- cebula
- ząbek czosnku
- borowiki (lub inne) grzyby mrożone ok 250g
- sól i pieprz
- łyżeczka Włoskiej oliwy z oliwek
- mleko
JAK ZROBIĆ:
ważne aby zarówno szpinak jak i łosoś były ciepłe wiec będziemy potrzebować 2 patelni
- Szpinak i grzyby wyjmujemy dużo wcześniej do rozmrożenia
- Cebulę kroimy na małą kostkę
- 1/4 cebuli wrzucamy do rondelka razem z łyżeczką oliwy - podsmażamy chwile, następnie wrzucamy grzyby razem z wodą która wytworzyła się z mrożenia
- Dusimy grzyby w rondelku na małym ogniu przez około 15 minut
- Dolewamy mleko około 5 łyżek i dusimy kolejne 5min
- Filet nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem
- Smażymy na rozgrzanej patelni gilowej uważając aby się nie przypalił
- W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy 3/4 pozostałej cebuli i wyciśnięty ząbek czosnku
- Dokładamy szpinak i wciąż smażymy często mieszając przez około 10minut, dolewamy 4-5 łyżek mleka doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 2 min aż mleko częściowo odparuje
- Na talerz wykładamy szpinak, na niego kładziemy gorącego łososia, całość polewamy sosem borowikowym
Wygląda fantastycznie. Uwielbiam łososia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do mnie kulinarnyblog.pl
uwielbiam łososia<3
OdpowiedzUsuńto musiało być pyszne:)
OdpowiedzUsuńsuper, ja uwielbiam takie obiadki ;)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmm uwielbiam łososia:)
OdpowiedzUsuńSuperowy przepis :) Łososia bardzo lubię , grzyby w każdej postaci też , do szpinaku powoli się przekonuje :) Dobry pomysł żeby to wszystko połączyć :)
OdpowiedzUsuń