Składniki:
- pierś z kurczaka
- surowe jajko
- ser piórko
- ketchup
- bułka tarta
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka
- opcjonalnie szczypiorek
Jak robić:
- Pierś mielimy
- Dodajemy sól, pieprz i przyprawy oraz surowe jajko ( opcjonalnie posiekany szczypiorek ) i około 2 łyżek bułki tartej. Ważne aby uzyskać dość ścisła konsystencje mięsa, aby udało nam się zawinąć kotlet
- Ręce opłukujemy zimną wodą ( to ważne bo wtedy mięso nie będzie się kleić do rąk )
- Formujemy kulkę którą spłaszczamy na reku na placek w który zawiniemy nasz farsz
- "tak jak na zdjęciu" nakładamy trochę utartego sera i ketchup
- Zawijamy kotlet i delikatnie ( bez moczenia w jajku) panierujemy go nasza bułką tartą
- Rozgrzewamy patelnie i układamy na niej nasze kotleciki
- Smażymy z obu stron co jakiś czas delikatnie obracając
A tak wyglądają po przekrojeniu....pycha !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz