sobota, 20 kwietnia 2013

Sajgonki z kurczakiem

II faza



SKŁADNIKI:
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • garść pędów bambusa
  • 1/4 małej kapusty pekińskiej
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 arkusz glonu nori - jako dekoracja
  • sos sojowy 3 łyżki
  • kolendra
  • sól i pieprz

JAK ZROBIĆ:

  1. Z ćwiartek z kurczaka wyciąć całe mięso, pokroić je w kostkę  
  2. Do miseczki wlać sos sojowy i wrzucić kurczaka, posypać przyprawami, przykryć folia spożywczą i włoży na godzinę do lodówki 
  3. W tym czasie upiec cienkie naleśniki
  4. Pekinkę i pędy bambusa pokroić drobno 
  5. Na patelni smażyć mięso aż zacznie się rumienić, dodać warzywa 
  6. W szklance rozrobić wodę z mąką ziemniaczaną 
  7. Gdy warzywa będą już miękkie wlać mieszankę mąki i wody i szybko mieszać (mąka sklei nasz farsz) 
  8. Farsz wkładać we wcześniej przygotowane naleśniki i zawijać szczelnie 
  9. Na koniec owinąć glonami nori i obsmażyć na patelni z obu stron

Jest naprawdę pyszne i bardzo przypomina smak sajgonek







2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj