- opakowanie flaków wołowych 1kg
- 2 kostki rosołowe o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 łyżka przyprawy sypkiej do zup np. Vegeta
- 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie
- majeranek suszony
- włoszczyzna (całe kawałki których nie jemy !!! mają tylko dać smak naszemu wywarowi, na II fazę możemy je pokroić i zjeść :) )
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka oliwy
- Flaki myjemy w zimnej wodzie
- Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, gotujemy przez około 10 minut
- Po tym czasie odcedzamy je i zalewamy zimną wodą
- W garnku gotujemy około 1,5l wody z dodatkiem liście laurowego, ziela angielskiego, kostek rosołowych i przyprawy do zup
- Wrzucamy nasze flaczki, zagotowujemy, doprawiamy majerankiem
- Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut (lub do miękkości) ale u mnie tyle to trwa
Dla drugiej fazy dozwolona jest łyżka oliwy tak wiec aby zrobić naszą zasmażkę potrzebujemy oliwy
- Na małej patelni rozgrzewamy oliwę
- Wsypujemy paprykę i "podsmażamy" to znaczy robimy zasmażkę tylko należy uważa aby nie przypalić papryki bo będzie czarna i gorzka
- Tak przygotowaną zasmażkę wrzucamy do flaczków i możemy jeść - są o wiele smaczniejsze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz