czwartek, 7 lutego 2013

Zupa - Flaczki wołowe

I faza




  • opakowanie flaków wołowych 1kg
  • 2 kostki rosołowe o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka przyprawy sypkiej do zup np. Vegeta
  • 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie
  • majeranek suszony
  • włoszczyzna (całe kawałki których nie jemy !!! mają tylko dać smak naszemu wywarowi, na II fazę możemy je pokroić i zjeść :) )
Dla fazy II
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka oliwy
  1. Flaki myjemy w zimnej wodzie
  2. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, gotujemy przez około 10 minut
  3. Po tym czasie odcedzamy je i zalewamy zimną wodą
  4. W garnku gotujemy około 1,5l  wody z dodatkiem liście laurowego, ziela angielskiego, kostek rosołowych i przyprawy do zup
  5. Wrzucamy nasze flaczki, zagotowujemy, doprawiamy majerankiem
  6. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut (lub do miękkości) ale u mnie tyle to trwa

I faza może doprawi sobie maggi

 Dla drugiej fazy dozwolona jest łyżka oliwy tak wiec aby zrobić naszą zasmażkę potrzebujemy oliwy
  1. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę
  2. Wsypujemy paprykę i "podsmażamy" to znaczy robimy zasmażkę tylko należy uważa aby nie przypalić papryki bo będzie czarna i gorzka
  3. Tak przygotowaną zasmażkę wrzucamy do flaczków i możemy jeść - są o wiele smaczniejsze


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj