czwartek, 29 sierpnia 2013

Zupa - botwinka

II faza




SKŁADNIKI:
  • Kostka rosołowa o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Około 2 litrów wody
  • Łyżeczka przyprawy do zup
  • Duży pęczek botwinki (lub dwa mniejsze)
  • Dwa buraki
  • Duży seler
  • Koncentrat barszczu
  • szczypta kwasku cytrynowego

JAK ZROBIĆ:

  1. Do garnka wlać wodę, dołożyć kostkę rosołową oraz przyprawy
  2. Buraki obrać i pokroić najpierw na ćwiartki a potem w plastry ( tak żeby były dość cienkie) następnie wrzucić je do gotującego się wywaru. 
  3. Gotować około 15-20 minut
  4. Selera obrać i pokroić w gruba kostkę i wrzucić do pozostałych składników
  5. Botwinkę BARDZO dokładnie umyć i pokroić całą w dość drobna kostkę - wrzucić do zupy
  6.  Doprawić kwaskiem cytrynowym
  7. Całość gotować około 20 minut aż wszystko będzie miękkie
  8. Na 5 minut przed końcem wlać koncentrat barszczu około 100-150 ml
  9. Podawać gorące :)



wtorek, 27 sierpnia 2013

Po wakacjach ...

Jak wielu z was zauważyło zaniedbałam troszkę bloga. Zeszło się na to parę powodów takich jak wakacje które spędzałam na działce oraz brak nowych pomysłów na potrawy :)

Teraz zbliżamy się wielkimi krokami do zimy więc będzie więcej czasu na odrobienie zaległości i na nowe pomysły.

U nas nic się nie zmieniło , ja jak wiadomo jestem w 4 etapie a mój mąż ma w styczniu przejść na 4 etap :)

Waga stoi w miejscu a nawet czasem spada bardziej niż się podnosi wiec wszystko jest w należytym porządku :)
 Badania u lekarza okresowe nie wskazały jakiś wad ukrytych po diecie wiec jesteśmy w pełni zadowoleni z tej diety !


3majcie się i czekajcie na nowe przepisy które już wkrótce :) !!!



a jak wam minęły wakacje ?!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj