niedziela, 27 stycznia 2013

Kalmary w cieście naleśnikowym

I faza (dieta naprzemienna ale nie faza uderzeniowa)


Składniki:

na ciasto:
mąka kukurydziana
mleko
jajko
sól i pieprz
zioła prowansalskie
szczypta chili

Kalmary w krążkach
1 łyżka oliwy (Dukan zezwala na nią od II Fazy ale nie od uderzeniowej)


sos:
Jogurt naturalny 2 łyżki
2-3 ząbki czosnku
oregano

  1. Robimy bardzo gęste ciasto naleśnikowe - do miski wbijamy jedno jajako, 1/4 szklanki mleka, zioła oraz mąkę (sypiemy jej tak dużo aby ciasto było gęste)
  2. Wrzucamy krążki kalmarów do ciasta i odstawiamy na kilka minut
  3. W tym czasie przygotowujemy sos - czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami
  4. Na  teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pojedynczo krążki kalmarów tak aby się nie stykały
  5. Smażymy z obu stron około 4-5 minut co jakiś czas przewracając aby ciasto się nie przypaliło
  6. Podajemy gorące razem z sosem
smacznego życzy żaba i mentos


1 komentarz:

  1. Proste, ale jakże smaczne danie :) Do tej pory moje ulubione kalmary jadłam w Auguście (barka przy krakowskim Kazimierzu). Teraz spróbuję zrobić sama w domu wspomagając się Twoim przepisem ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj