Składniki:
na ciasto:
mąka kukurydziana
mleko
jajko
sól i pieprz
zioła prowansalskie
szczypta chili
Kalmary w krążkach
1 łyżka oliwy (Dukan zezwala na nią od II Fazy ale nie od uderzeniowej)
sos:
Jogurt naturalny 2 łyżki
2-3 ząbki czosnku
oregano
- Robimy bardzo gęste ciasto naleśnikowe - do miski wbijamy jedno jajako, 1/4 szklanki mleka, zioła oraz mąkę (sypiemy jej tak dużo aby ciasto było gęste)
- Wrzucamy krążki kalmarów do ciasta i odstawiamy na kilka minut
- W tym czasie przygotowujemy sos - czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami
- Na teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pojedynczo krążki kalmarów tak aby się nie stykały
- Smażymy z obu stron około 4-5 minut co jakiś czas przewracając aby ciasto się nie przypaliło
- Podajemy gorące razem z sosem
Proste, ale jakże smaczne danie :) Do tej pory moje ulubione kalmary jadłam w Auguście (barka przy krakowskim Kazimierzu). Teraz spróbuję zrobić sama w domu wspomagając się Twoim przepisem ;)
OdpowiedzUsuń