Spód:
- 6 łyżki otrębów owsianych
- łyżka kakao odtłuszczonego
- 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- jajko
- 6 tabletki słodzika rozkruszonego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Masa:
- 250 g sera twarogowego
- białko
- łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 10 tabletek słodzika rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
- aromat malinowy
- barwnik czerwony
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni
- Wymieszaj wszystkie składniki na spód sernika
- Wyłóż do formy od tarty - najlepiej silikonowej i małej około
- Piecz przez 20-30 minut aż będzie chrupkie - pilnuj żeby się nie przypaliło, piekarniki różnie grzeją
- Wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostudzenia
- W 1/4 szklanki wody rozpuść żelatynę - poczekaj aż ostygnie
- Białko ubij na sztywną pianę
- W misce zmieszaj twaróg, aromat, słodzik oraz pianę z białka
- Upieczony spód pokrusz na grubsze kawałki i ułóż na dnie formy przygniatając aby nie było widać dna
- Na górę wyłóż gotową masę
- Wstaw na noc do lodówki
Wygląda pysznie :) nie widać, że tak naprawdę jest taki lekki ;)
OdpowiedzUsuńsernik? chrupiący? brzmi intrygująco. :)
OdpowiedzUsuńIdealny do popołudniowej kawki, aż miło coś jeść i nie czuć wyrzutów. smacznego wszystkim :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńKolor ma cudny :)
OdpowiedzUsuń