środa, 30 stycznia 2013

Chrupiący sernik malinowy

Desery



Spód:
  • 6 łyżki otrębów owsianych
  • łyżka kakao odtłuszczonego
  • 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • jajko
  • 6 tabletki słodzika rozkruszonego 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Masa:
  • 250 g sera twarogowego
  • białko
  • łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 10 tabletek słodzika rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
  • aromat malinowy
  • barwnik czerwony
  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni
  2. Wymieszaj wszystkie składniki na spód sernika
  3. Wyłóż do formy od tarty - najlepiej silikonowej i małej około
  4. Piecz przez 20-30 minut aż będzie chrupkie - pilnuj żeby się nie przypaliło, piekarniki różnie grzeją
  5. Wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostudzenia
  6. W 1/4 szklanki wody rozpuść żelatynę - poczekaj aż ostygnie
  7. Białko ubij na sztywną pianę
  8. W misce zmieszaj twaróg, aromat, słodzik oraz  pianę z białka
  9. Upieczony spód pokrusz na grubsze kawałki i ułóż na dnie formy przygniatając aby nie było widać dna
  10. Na górę wyłóż gotową masę
  11. Wstaw na noc do lodówki
 Sernik wyszedł mi troszkę niski, dlatego najlepiej użyć małej formy lub w miseczkach jako deser :) Można też zrobi podwójna porcję masy.


    5 komentarzy:

    1. Wygląda pysznie :) nie widać, że tak naprawdę jest taki lekki ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. sernik? chrupiący? brzmi intrygująco. :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Idealny do popołudniowej kawki, aż miło coś jeść i nie czuć wyrzutów. smacznego wszystkim :)

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Drukuj