SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 150g twarogu chudego
- 2 jajka
- Sól
JAK ZROBIĆ:
- Wszystkie składniki ręcznie zagnieść na jednolitą masę
- Podzielić na 4 części
- Blat można oprószyć mąką kukurydzianą
- Z każdej części uformować podłużny wałek, lekko spłaszczyć z góry nożem lub tłuczkiem
- Ciąć po skosie
- Wrzucić do gotującej się i osolonej wody
- Gotować 3-5 minut
Myślę, że podobnie zrobię też leniwe tylko oczywiście z większą ilością twarogu ale to za jakiś czas ;)
musiały być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńmozna zastapic make kukurydziana na razowa?
OdpowiedzUsuńNie,nie można.
OdpowiedzUsuńZ razową nie będą tak dobre. Kukurydziana jest zdecydowanie najlepsza.
OdpowiedzUsuń