środa, 23 stycznia 2013

Leczo



SKŁADNIKI:

  • 1  średni kabaczek,cukinia,bakłażan
  • 8 szt parówek z fileta
  • 2-3 małe papryki
  • 2 pomidory
  • 2 średnie cebule
  • Sól, pieprz
  • Papryka chilli
  • Przyprawa węgierska do kurczaka
  • jajko

Parówki kroimy w kostkę lub półksiężyce i smażymy na patelni razem z cebulą posiekaną w kostkę.
Po chwili jak wszystko zacznie rumienić się dodajemy paprykę ( ja używam czerwoną,zieloną i żółtą dla efektu kolorów ) także pokrojoną w kostkę ( najlepiej obraną ze skórki. )

Cukinie obieramy ze skóry i kładziemy na ręczniku papierowym i posypujemy solą, żeby wyszła z niej woda.
Po 10 minutach wycieramy ją dokładnie i kroimy w dość dużą kostkę.

Do garnka ( dużego ) wlewamy dosłownie pół szklanki wody i wrzucamy cukinię. Gotujemy ją aż zmięknie. Odcedzamy z wody dodajemy pomidory pokrojone w średnią kostkę i dusimy na małym ogniu koło 8minut.

Na koniec wrzucamy całość z patelni do garnka i całość delikatnie mieszamy doprawiając przyprawami, pół łyżeczki ( jak ktoś lubi ostre to dajemy więcej ) papryki chilli lub pieprzu Cayenne i przyprawę węgierską.

Dla smaku można część lecza przełożyć z powrotem na patelnię wbić do niego jajko lub dwa i przesmażyć jak jajecznice.


Leczo najlepiej smakuje następnego dnia.
Z racji dużej porcji można część zamrozić




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj