sobota, 2 lutego 2013

Chrupiące ciasteczka kakaowe


Ciasteczka są wspaniałe gdy mamy ochotę na coś chrupiącego i wyrazistego


  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 4 łyżki otrębów owsianych mielonych lub mąki owsianej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 tabletek słodzika
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy garam masala (kmin rzymski, kolendra,kardamon, pieprz, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatałowa) lub cynamonu


  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni
  2. Otręby zalać jogurtem i zostawić na około 5 minut
  3. Po upływie czasu zmiksować z pozostałymi składnikami
  4. Blachę wyłożyć pergaminem i wykładać na nią powstała maskę za pomocą dużej łyżki
  5. Z porcji powstaje około 10-12 ciasteczek
Są naprawdę pyszne

Kawa bananowa






1. Zaparzamy kawę
2. Dodajemy aromat bananowy oraz słodzik
3. Mleko spieniamy na gęstą pianę, którą możemy zabarwi barwnikiem spożywczym



4. Wykładamy spienione mleko delikatnie na powierzchnie kawy
5. Posypujemy kakao na mleko :)












piątek, 1 lutego 2013

Ile schudłam i czy jest to łatwe

Mamy początek miesiąca tak wiec czas rozliczenia się ze swoimi osiągnięciami :)
Odchudzam się - a raczej przeszłam na zdrowy tryb życia przez 2 miesiące

i jestem lżejsza o 8,5 kg



Jest super - wreszcie bez problemu wciągam ulubione spodnie i nie strzela mi guzik
Zawsze stając na wadze myślę o tym że taka 3 kg paczka parówek to tak strasznie dużo a ja czułam się tak jakbym 3 takie paczki miała na sobie

Cy często ćwiczę?
W tym punkcie nie mam się co chwalić, bo dwa razy w tygodniu chodzę na godzinę zumby - ale czasami pani daje nam taki wycisk, że aż miło.
Bo dla mnie ćwiczenia muszą by przyjemne a nie wykonywane na siłę i od niechcenia

Czy było trudno?

Sądzę że najgorsza była faza uderzeniowa bo brakowało mi ziemniaków na talerzu i jakiejś zieleniny :(


Nie lubiłam też nabiału więc jedzenie serków było okropne.
Na szczęście już od dłuższego czasu nie używałam masła - wiec tu braku nie miałam, ale smażenie na suchej patelni wydawało mi się czymś nierealnym.

Ale człowiek to takie wspaniałe stworzenie które potrafi przyzwyczaić się do każdej sytuacji i już mi nawet serki smakują, a zabawa w kuchni stała się przyjemnością

Co to jest dieta wg żaby?


Gdy kiedyś ktoś powiedział mi że jest na diecie, oczami wyobraźni widziałam talerz na którym na śniadanie leży cienka kromka czarnego twardego chleba, cieniutki plasterek szynki i pół grapefruita :)
A obiad to tylko gotowany na parze kurczak - najlepiej bez soli, ble ble ble

A tu szok!!!
Okazało się, że wystarczy trochę chęci i pomysłowości i dieta może by super, a obiady ciekawe, przyprawione a czasami nawet orientalne.

A najfajniejsze jest to, że nie jestem głodna, a nawet moja dieta uległa urozmaiceniu. Bo moje śniadanie to już nie tylko same kanapki ale wiele innych fajnych rzeczy :)


Dużą motywacją jest mój kalendarz na którym zapisywałam codziennie ile schudłam i codziennie byłąm bardziej dumna, mimo kilkudniowego przestoju, z którym sobie poradziłam.
 
A największą motywacją jest mój kochany mąż który wraz ze mną trwa w diecie i na wszystko co zrobię mówi, że jest pyszne.

A jak tam wam idzie?

Sałatka śledziowa z buraczkami

 II FAZA


  • 3 matiasy
  • 2 jajka na twardo
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1 mała cebula
  • 1/2 papryki czerwonej lub zielonej
  • 1 średni burak
  • jogurt naturalny
  • Sól, pieprz

  1. Gotujemy buraka do miekkości 
  2. Śledzie namaczamy w wodzie na około 2-3 godziny.
  3. Po namoczeniu kroimy je w średnią kostkę 
  4. Ogórki, paprykę, jajka, i cebulę kroimy w małą kostkę
  5. Buraczki obieramy i kroimy. Jak kto woli czy większe kawałki w kostkę czy zetrzeć na tarce ( oczka serowe )
  6.  Całość wymieszać w misce z jogurtem naturalnym. 
  7. Doprawiamy solą i pieprzem

Idealna sałatka do pracy na piątek :)


czwartek, 31 stycznia 2013

Posset Cytrynowy

Ten fajny przepis inspirowany jest pomysłem Gordona, oczywiście został zmodyfikowany aby był dietetyczny



  • 1/3 cytryny
  • 5-6 tabletek słodzika pokruszonego na pył (ja to robię w moździerzu)
  • 250g serka sernikowego typ Emilki
  • barwnik spożywczy zieleń pistacjowa
  • otręby granulowane (skoro można jeść  jogurt owocowy, garść otrębów z suszonymi owocami tez nie zaszkodzi)

  1. Serek mieszamy ze słodzikiem
  2. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny - sprawdzamy smak bo nasz posset musi być jednocześnie słodki i kwaśny
  3. Połowę masy delikatnie wkładamy do wysokiego kieliszka lub szklanki
  4. Posypujemy otrębami
  5. Do pozostałej części masy dodajemy barwnik - dokładnie mieszamy na jednolity krem
  6. Kładziemy na górze
Możemy jeść zaraz po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce

Smacznego

A jak wam się podoba?


Roladki łososiowe z kaparami


Pyszne śniadanko albo wykwintna kolacja :) Zrobiliśmy ją wczoraj wieczorem i nie zdążyliśmy usiąść do stołu, od razu zjedzone heh




  • Plastry łososia wędzonego ( ja miałam z koperkiem )
  • Serek sernikowy typ Emilki
  • 5-6 kaparów
  • ogórek kiszony
  • świeży pieprz i odrobina soli
  1. Serek mieszamy z przyprawami i posiekanymi kaparami
  2. Plaster łososia układamy na talerzu (jeśli plaster będzie mały kładziemy razem dwa)
  3. Smarujemy masą serową
  4. Na jednym obrzeżu kładziemy plaster ogórka
  5. Zwijamy
Smacznego





środa, 30 stycznia 2013

Chrupiący sernik malinowy

Desery



Spód:
  • 6 łyżki otrębów owsianych
  • łyżka kakao odtłuszczonego
  • 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • jajko
  • 6 tabletki słodzika rozkruszonego 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Masa:
  • 250 g sera twarogowego
  • białko
  • łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 10 tabletek słodzika rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
  • aromat malinowy
  • barwnik czerwony
  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni
  2. Wymieszaj wszystkie składniki na spód sernika
  3. Wyłóż do formy od tarty - najlepiej silikonowej i małej około
  4. Piecz przez 20-30 minut aż będzie chrupkie - pilnuj żeby się nie przypaliło, piekarniki różnie grzeją
  5. Wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostudzenia
  6. W 1/4 szklanki wody rozpuść żelatynę - poczekaj aż ostygnie
  7. Białko ubij na sztywną pianę
  8. W misce zmieszaj twaróg, aromat, słodzik oraz  pianę z białka
  9. Upieczony spód pokrusz na grubsze kawałki i ułóż na dnie formy przygniatając aby nie było widać dna
  10. Na górę wyłóż gotową masę
  11. Wstaw na noc do lodówki
 Sernik wyszedł mi troszkę niski, dlatego najlepiej użyć małej formy lub w miseczkach jako deser :) Można też zrobi podwójna porcję masy.


    Dan Mleko waniliowe - dla kobiety

    Jeszcze lepsze, delikatniejsze jaśniejsze...porostu kobiece :) Stworzone dla nas by rozpieszczać.

    Dan Mleko Waniliowe

    • 0,5l mleka
    • pół laski wanilii przekrojonej na pół
    • 4-5 tabletek słodzika


    Całość zagotować. Pozostawić w garnuszku do ostygnięcia i delektować się pysznym smakiem wanilii :P

    Dobrze też schłodzić w lodówce i przed wypiciem pamiętajcie intensywnie wstrząsnąć by zrobić pyszna piankę heh


    Faza II

    Jest to faza dzięki której nasza waga będzie spadać woniej ale regularnie - jest to około 1 kg tygodniowo

    Trwa ona do momentu uzyskania zamierzonej wagi.

    WAŻNE - wiele osób na początku tej fazy myśli, że przytyło, ponieważ ważąc się widzimy ze waga stoi, albo nawet się zwiększa. Ale bez obaw NIE TYJEMY tylko w naszym organizmie gromadzi się woda z warzyw :)
    Po jakimś czasie to uczucie ustąpi i znowu będziemy regularnie traci wagę

    Kolejnym ważnym punktem jest picie dużej ilości wody !!!
    Bo białko którego teraz mamy w nadmiarze odkłada się w naszych nerkach i musimy je wypłukiwać. Wiele osób pisze ze po stosowaniu diety ma problemy z nerkami - a dzieje się tak tylko dlatego, że nie stosowały się do zaleceń

    ZASADY
    • Przechodzimy na tryb naprzemienny
    W jeden dzień jadasz tylko produkty proteinowe (tak jak w I etapie) ale udogodnieniem jest to, że możesz jeść nabiał do 5% tłuszczu oraz jeden jogurt owocowy light raz dziennie

    Drugiego dnia do swoich protein dokładasz warzywa ( ale z wyjątkiem - ziemniaków, kukurydzy, groszku, fasoli strączkowej, awokado) Tylko raz dziennie możemy zjeść buraki lub marchew

    Ważne aby stosunek dni był taki sam, możliwe są kombinacje  1/1, 3/3 lub 5/5

    Ja wybrałam 1/1 czyli w
    poniedziałek jem proteiny (jak w fazie I)
    wtorek proteiny + warzywa
    środa P
    czw P+W
    i tak dalej

    W tej fazie możemy stosować jedną łyżkę oliwy lub oleju parafinowego dziennie(dobrze używać tłuszczu roślinnego w sprayu, mąkę ziemniaczaną (wg tego co podał dr Dukan w jednym z wywiadów) oraz makaronu shirataki

    Szybka sałatka z łososia

    I faza śniadanie

    • 1 serek wiejski
    • 2 średnie brzuszki z łososia wędzonego
    • 1/4 pęczka szczypiorku
    • sól i pieprz
    1. Brzuszki z łososia kroimy w drobną kostkę
    2.  Szczypiorek siekamy lub kroimy nożyczkami do ziół
    3. Mieszamy z serkiem i przyprawami
    I już śniadanie gotowe


    Markizy waniliowo - orzechowe

     Zbliża się dużymi krokami tłusty czwartek wiec trzeba zaszaleć. Postaram się wrzucić dziś jeszcze sernik malinowy który wczoraj przygotowałam wieczorem :)






     Na ciasteczka
    • 3 jajka
    • 15 tabletek słodzika - pokruszonego lub rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 4 łyżki otrębów owsianych
    • 2 łyżki otrębów pszennych
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • aromat  orzechowy
    masa
    • 1 budyń waniliowy ( bez cukru najlepiej z Lidla )  + mleko

    Polewa
    • 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
    • 5 tabletek słodziku utartego na pył albo rozpuszczonego w niewielkiej ilości ciepłej wody
    • 1 łyżka kakao odtłuszczonego
    • aromat czekoladowy
    • 3 łyżeczki mleka 1,5 % płynnego

    1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni
    2. Jajka dokładnie zmiksować, dodać do nich wszystkie pozostałe składniki - tak aby powstała gęsta masa
    3. Za pomocą  łyżeczki nakładamy ciasto małymi porcjami na blachę wyłożona pergaminem
    4. Palcem spłaszczyć masę aby powstały płaskie ciasteczka - jeśli ciasto będzie się kleić zmoczyć ręce w zimnej wodzie
    5. Ciasteczka piec około 15 - 20 minut aż lekko się zrumienią
    6. Przygotować budyń z połowy mleka zalecanego wg przepisu na opakowaniu, aby był bardzo gęsty
    7. Wszystkie składniki na polewę miksujemy na gładki krem
    8. Przestudzoną masą budyniową smarujemy zimne ciastka
    9. Za pomocą silikonowego pędzelka kładziemy polewę czekoladową na wierzch każdego ciastka
    Smacznego!!! Są tak pyszne, że u mnie znikają jednego dnia.


    wtorek, 29 stycznia 2013

    Galaretka z kurczaka

    I faza śniadaniowa


    • udko z kurczaka
    • łyżeczka vegety
    • liść laurowy
    • ziele angielskie
    • sól i pieprz
    •  żelatyna
    1. Z udka ściągamy skórę i odkrajmy kawałki tłuszczu. Dokładnie myjemy
    2. Do małego garnka wlewamy tyle wody  aby udko całkowicie się zakryło.
    3. Dodajemy wszystkie przyprawy
    4. Doprowadzamy do zagotowania wody - a potem gotujemy pod przykryciem około 30 minut (do czasu aż mięso będzie dobrze odchodzić od skóry)
    5. W tym czasie gotujemy jajko na twardo - wodę solimy, wtedy nasze jajko nie pęknie
    6. Ugotowane jajko kroimy na ćwiartki i wkładamy do pojemniczka - lub miseczki
    7. Ugotowane udko kroimy na małe kawałki i wkładamy do jajka
    8. Z rosołku pozostałego po gotowaniu udka zrobić galaretkę - żelatynę rozmieszać z naszym rosołkiem wg zaleceń na opakowaniu żelatyny
    9. Poczekać aby galaretka była letnia i zalać nią naszego kurczaka - pamiętać o wyjęciu ziela i liścia
    10. Wstawić na noc do lodówki
    smacznego życzy żaba i mentos

    Mentos - kto to taki?

    Jak widać w tytule mojego bloga widnieje nazwa Mentos :)

    Mentos to mój urodzinowy prezent od męża. Piesek rasy mieszanej bardzo podobny do rasy Border collie - ma podobne umaszczenie i zachowania tylko jest miniaturką tej rasy.

    Gdy wybieraliśmy go spośród większego grona psiaków był najbardziej żywym psiakiem i jako jedyny zabrał się na odwagę żeby obgryzać mi paznokcie :D

    Na początku jak to małe psiaki jadł ile wlezie...efektem tego był jego duży brzuszek. Wtedy w naszym domu pojawiło się pierwszy raz słowo dieta. Odchudzony piesek wyglądał o wiele lepiej. Teraz o dietę dba sam biegając codziennie po 3 godziny od furtki do bramy i obszczekując wszystko co się rusza.

    Jako domowy psiak zawsze stara się pomagać mi w kuchni i robić porządki. Jeśli jakiś kawałek mięsa lub innej rzeczy spadnie mi podczas przygotowania potrawy zazwyczaj nie zdąży dotknąć ziemi- Mentos już go ma !

    Swojego czasu smakowała mu sałata, jabłka, marchewki zjada w stylu królika-trzyma w łapkach i obgryza.

    Jest wybrednym smakoszem... raz kiedyś rzuciłam mu kawałek świeżej wołowiny... nawet go nie dotknął...może był piątek? :D






                                                       A tak śpi w fotelu mojego męża :P






    Roladka Łososiowa

    II FAZA
    Śniadanie

    • dwa duże plastry łososia wędzonego
    • ząbek czosnku
    • 1/2 cebuli
    • 200 gram szpinaku - świeżego
    • 1/2 małej cytryny
    • 3 łyżki twarogu sernikowego - typ Emilki
    • płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, sól
    1. Drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucamy na rozgrzaną patelnie z kilkoma kroplami oliwy
    2. Szpinak dokładnie myjemy i zostawiamy same liście - siekamy je drobno
    3. Na patelnie dodajemy rozdrobniony szpinak i  smażymy na małym ogniu aż liście zupełnie zmiękną
    4. Całość polewany sokiem z wyciśniętej cytryny oraz doprawiamy sola i pieprzem cytrynowym
    5. Zostawiamy do ostygnięcia
    6. Plaster łososia kładziemy na desce układamy na nim masę szpinakową a na jednym brzegu układamy twaróg, Zwijamy tak aby po zwinięciu twaróg znalazł się w środku naszej roladki

    Dla ładnego efektu możemy przewiązać roladkę szczypiorkiem

    Bita śmietana

    Gofry bez bitej śmietany... ?! Już się robi !


    Składniki:

    • 5 tabletek słodziku
    • Białko z jednego jajka
    • 2-3 łyżki serka homogenizowanego 0% tłuszczu bez cukru


    Bitą śmietanę przygotowujemy ubijając białko z rozgniecionymi tabletkami słodziku. Następnie delikatnie mieszamy z serkiem.

    Bawarski przysmak - kapusta kiszona z kiełbasą białą

    Jako, że przed samym rozpoczęciem diety wraz z mężem odwiedziliśmy Monachium , dziś obiad z tego właśnie regionu :)



    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 10 szt kiełbasy białej drobiowej ( ja używam taką cienką ale może być i zwykła tylko wtedy mniejsza ilość)
    • Chrzan świeży
    • Kminek
    • Przyprawa do bigosu


    Kapustę kiszonka gotujemy z kminkiem i przyprawą przez około godzinę. Aż zmięknie.
     Ja używam kapusty z wiaderka i na dole zostaje trochę wody-soku to tez wlewam. Jeśli używasz kapustę ze sklepu z dużego wiadra to dolej 1 szklankę wody.

    Kiełbaski białe podsmażam na patelni grillowej ( IKEA ) aż nabiorą koloru jak z grilla.

     Kiedy wszystko jest gotowe mieszamy ze sobą kapustę i białą, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub do rękawa i pieczemy w piekarniku ( góra-dół 180stopni ) przez około 35minut.

    Podajemy na talerzu ze świeżo utartym chrzanem i ew. musztardą.



    Najlepiej podlać to wszystko piwem przed wstawieniem do piekarnika ale jak wiadomo ta opcja jest zabroniona ( chyba że w 3 fazie na dniu uczty :) ) Tak tylko dopisałam bo może nie czytają tego tylko odchudzacze :P







    Przy okazji zapraszam do zwiedzania Monachium. Mimo ze to mało atrakcyjne turystycznie miasto można spędzić tam przemiły czas.

    W szczególności polecam odwiedzić Hofbräuhaus am Platzl
    zjeść golonkę z kapusta lub kiełbaski białe zapijając wyśmienitym piwem w litrowych kuflach :)


     Piwo w litrowych kuflach - ciężkie do podniesienia i utrzymania jedną ręką :P


    Viktualienmarkt
     rynek w którym możemy odnaleźć przeróżne zapachy które pobudza nasz węch :) Wszelakie rodzaje kiełbas, serów, owoców, warzyw, win i regionalne produkty. Oczywiście główną atrakcja tego miejsca jest drzewko pod którym w czasie lunchu spotykają się ludzie zjeść Bawarskiego precla, kiełbasę czy napić się pysznego piwa !









    Polecam także zwiedzenie Allianz Areny

    ( Świecąca na czerwono przed meczem Ligi Mistrzów z Lille 6-1 - oczywiście mecz oglądaliśmy na żywo:) )


    zarówno stadionu jak i muzeum piłkarskiego klubu Bayern Monachium


     Tutaj na treningu piłkarzy zdobywam autograf Arjena Robbena :)
     

    Interesujące jest także Muzeum BMW :)

     Wejście

     

    Auto całkowicie pokryte ( obszyte ) skórą

     

     

    Bułka z mikrofalówki



    • 2 łyżki otrąb pszennych
    • jajko
    • łyżka serka homo naturalnego lub gęstego jogurtu naturalnego
    • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
    1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj
    2. Masę podziel na dwie części i piecz w niewielkiej miseczce w kuchence mikrofalowej (800 W czas około 3-4 minut

    poniedziałek, 28 stycznia 2013

    Sałatka z kurczaka

    śniadanie II faza

    • pół piersi z kurczaka
    • 4 pomidorki koktajlowe lub jeden zwykły
    • mieszanka sałat (taka gotowa) lub pokrojona pekinka
    • łyżka octu balsamicznego
    • pół czerwonej cebuli
    • pieprz i sól - najlepiej z młynka
    • ulubione zioła lub przyprawa do sałatek
    1. Pokrój pierś na małe kawałki, posyp solą i pieprzem
    2. Rozgrzej teflonową patelnie i piecz na niej kawałki kurczaka
    3.  Do dużej miski włóż sałatę, pokrojone na ćwiartki pomidorki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
    4. Dodaj ulubione zioła i ocet na wierz połóż ostudzoną pierś

    Omlet z parówkami i warzywami

    Omlet można podawać na słodko i jako pożywne śniadanie lub nawet obiad. Oto jedna z wariacji:

    Omlet

    • 1 parówka z fileta 
    • 1/4 papryki czerwonej
    • 1 ogórek konserwowy
    • parę oliwek

    Parówkę, paprykę i ogórek kroimy w kostkę. Oliwki w krążki.

    Omlet podsmażamy lekko na jednej stronie żeby dół się ściął a góra była rzadka.
    Wrzucamy składniki na rzadką stronę i smażymy dalej. Jak na gorze zacznie się ścinać to obracamy i smażymy na 2 stronie.

    Dobrym sposobem na obrócenie omletu praktykuje Gorden Ramsey . Na patelnie kładziemy talerz i obracamy patelnie do góry nogami przerzucając omlet na talerz a potem z talerza zsuwamy omlet z powrotem na patelnie i smażymy 2 stronę.


    Wołowina duszona z warzywami

    To droższe danie ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić.


    0,5-1kg wołowiny
    Marchewka
    Cebula
    Buraki

    Marchewkę i buraki kroimy w talarki nie za grube i nie za cienkie :) Żeby się upiekły a nie były surowe.
    Cebulę kroimy w średnie piórka.

    Całość wkładamy w rękaw , możemy podlać troszkę wody.

    Pieczemy w piekarniku góra-dół w 180stopniach około  godziny.

    Mięso z warzywami można podawać z pure.

    Sałatka z pekinki

    • 1/4 główki małej pekinki
    • 4 plasterki szynki drobiowej
    • 1 mały pomidor
    • 1/4 ogórka gruntowego
    • 50 gram sera piórko
    • pol paczuszki oliwek (takich w woreczku z lidla)
     na sos
    • pol małego jogurtu naturalnego (ja używam 4-pak pilos z lidla bo jest gesty)
    • czosnek granulowany
    • 1 łyżka ketchupu
    • papryka ostra
    • bazylia
    • sól, pieprz
    1.  Wszystko prócz sera kroimy na drobną kostkę
    2. Ser ucieramy na tarce - w zależności od tego jak lubimy możne być na małych lub dużych oczkach
    3. Wszystko wrzucamy do miski
    4. Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce i dodajemy do sałatki
    5. Posypujemy serem

    Haszu - czyli coś orientalnego

    Faza I



    • 250 gram mięsa mielonego z indyka
    • pół cebulki
    • sól, pieprz
    • czubata łyżeczka cynamonu
    na sałątkę
    • pół cebulki
    • korniszon
    • sól, pieprz
    1. Cebulę kroimy w drobną kostkę
    2. Smażymy na patelni razem z mięsem mielonym
    3. Przyprawiamy sola i pieprzem oraz cynamonem
    4. Przygotowujemy sałatkę - drobno kroimy cebulę na pióra, ogórka w księżyce, doprawiamy i mieszamy razem w miseczce
    5. Wszystko podajemy na talerzu lub w tortilli

    niedziela, 27 stycznia 2013

    Pierś z kurczaka w marynacie

    Taki przepis kiedyś próbowałam na grilla i wyszło bardzo smaczne .

    1 pierś z kurczaka

    jogurt naturalny
    papryka ostra, pieprz Cayenne
    zioła prowansalskie
    czosnek
    musztarda

    Marynaty mogą być różne:

    jogurt + papryka
    jogurt + zioła
    jogurt + czosnek wyciśnięty świeży lub granulowany z torebki
    jogurt + musztarda + czosnek

    Składniki można mieszać dowolnie bo zawsze wyjdzie dość ciekawa marynata.

    Pierś możemy lekko posolić i popieprzyć a następnie zanurzyć w marynacie w pojemniku zamykanym i wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Potem smażyć na patelni lub raclette.


    Kalmary w cieście naleśnikowym

    I faza (dieta naprzemienna ale nie faza uderzeniowa)


    Składniki:

    na ciasto:
    mąka kukurydziana
    mleko
    jajko
    sól i pieprz
    zioła prowansalskie
    szczypta chili

    Kalmary w krążkach
    1 łyżka oliwy (Dukan zezwala na nią od II Fazy ale nie od uderzeniowej)


    sos:
    Jogurt naturalny 2 łyżki
    2-3 ząbki czosnku
    oregano

    1. Robimy bardzo gęste ciasto naleśnikowe - do miski wbijamy jedno jajako, 1/4 szklanki mleka, zioła oraz mąkę (sypiemy jej tak dużo aby ciasto było gęste)
    2. Wrzucamy krążki kalmarów do ciasta i odstawiamy na kilka minut
    3. W tym czasie przygotowujemy sos - czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami
    4. Na  teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pojedynczo krążki kalmarów tak aby się nie stykały
    5. Smażymy z obu stron około 4-5 minut co jakiś czas przewracając aby ciasto się nie przypaliło
    6. Podajemy gorące razem z sosem
    smacznego życzy żaba i mentos


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Drukuj