czwartek, 28 marca 2013

Ryba po grecku

II faza



Rybę po grecku serwuje się zazwyczaj na zimno. Ja postanowiłam ją podać na ciepło w formie obiadu. Było smacznie ;) Resztę która nam zostanie możemy właśnie zjeść następnego dnia lub w kolejny dzień warzywny ;)


SKŁADNIKI:

  • 2 filety z dorsza lub mintaja
  • 1 duża cebula 
  • mazeina - do panierowania
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera lub 1/4 dużego
  • Przecier pomidorowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • Sól, pieprz



JAK ZROBIĆ:

  1. Rybę doprawiamy wg gustu i panierujemy w mazeinie
  2. Smażymy z obu stron 
  3. Marchew, pietruszkę, seler trzemy na tarce na oczkach serowych
  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy.
  5. Jak cebula zacznie dochodzić wrzucamy resztę warzyw i przesmażamy je około 5-8minut
  6. Całość przekładamy do garnka dolewamy pół szklanki wody, dodajemy liść, ziele i przecier pomidorowy ( około 2 łyżek stołowych, aż warzywa nabiorą dość intensywnego czerwonego koloru )
  7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj