Rybę po grecku serwuje się zazwyczaj na zimno. Ja postanowiłam ją podać na ciepło w formie obiadu. Było smacznie ;) Resztę która nam zostanie możemy właśnie zjeść następnego dnia lub w kolejny dzień warzywny ;)
SKŁADNIKI:
- 2 filety z dorsza lub mintaja
- 1 duża cebula
- mazeina - do panierowania
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera lub 1/4 dużego
- Przecier pomidorowy
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- Sól, pieprz
JAK ZROBIĆ:
- Rybę doprawiamy wg gustu i panierujemy w mazeinie
- Smażymy z obu stron
- Marchew, pietruszkę, seler trzemy na tarce na oczkach serowych
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy.
- Jak cebula zacznie dochodzić wrzucamy resztę warzyw i przesmażamy je około 5-8minut
- Całość przekładamy do garnka dolewamy pół szklanki wody, dodajemy liść, ziele i przecier pomidorowy ( około 2 łyżek stołowych, aż warzywa nabiorą dość intensywnego czerwonego koloru )
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ale to pysznie wygląd:)
OdpowiedzUsuń