poniedziałek, 11 lutego 2013

Dżem cynamonowo-imbirowy z Dyni

II FAZA


  • pół średniej wielkości dyni
  • aromat pomarańczowy
  • 1 cytryna lub kwasek cytrynowy
  • słodzik w tabletkach rozkruszony, lub rozpuszczony w małej ilości ciepłej wody
  • cynamon mielony
  • imbir mielony

  1. Dynie obieramy i kroimy w kostkę ( wyrzucamy pestki i całe niejadalne wnętrze)
  2. Wrzucamy do garnka razem z wyciśniętym sokiem z cytryny
  3. Gotujemy do miękkości - około 20-30 minut
  4. Odparowujemy i blenderujemy na gładki krem
  5. Dodajemy aromat pomarańczowy oraz słodzik
  6. Doprawiamy cynamonem, imbirem
  7. Gotowy dżem wkładamy w słoiki i pasteryzujemy 15 minut


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj