Na ciasteczka
- 3 jajka
- 15 tabletek słodzika - pokruszonego lub rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat orzechowy
- 1 budyń waniliowy ( bez cukru najlepiej z Lidla ) + mleko
Polewa
- 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
- 5 tabletek słodziku utartego na pył albo rozpuszczonego w niewielkiej ilości ciepłej wody
- 1 łyżka kakao odtłuszczonego
- aromat czekoladowy
- 3 łyżeczki mleka 1,5 % płynnego
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni
- Jajka dokładnie zmiksować, dodać do nich wszystkie pozostałe składniki - tak aby powstała gęsta masa
- Za pomocą łyżeczki nakładamy ciasto małymi porcjami na blachę wyłożona pergaminem
- Palcem spłaszczyć masę aby powstały płaskie ciasteczka - jeśli ciasto będzie się kleić zmoczyć ręce w zimnej wodzie
- Ciasteczka piec około 15 - 20 minut aż lekko się zrumienią
- Przygotować budyń z połowy mleka zalecanego wg przepisu na opakowaniu, aby był bardzo gęsty
- Wszystkie składniki na polewę miksujemy na gładki krem
- Przestudzoną masą budyniową smarujemy zimne ciastka
- Za pomocą silikonowego pędzelka kładziemy polewę czekoladową na wierzch każdego ciastka
ale slodkie pyszności :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życze kolejnych fajnych pomysłów :)
Olinka - Smakowy Raj
Wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń