piątek, 5 kwietnia 2013

Paszteciki z królikiem



Faza II



Na święta robiłam pieczonego królika. Nie chciałam wyrzucać tak pysznego mięsa wiec wpadłam na pomysł zrobienia pasztecików. ( Można je również zrobić z innym farszem z drobiu,wołowiny czy kapusty i grzybów )

Choć przepis może wydawać się skomplikowany to naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu a paszteciki są meeeeeeeeeeeega pyszne.

Pasują zarówno na obiad i kolacje. Najlepiej podawane z barszczem czerwonym :)


FARSZ

Składniki:
  • mięso z królika ok 300-400g (lub inne, wołowe lub drób)
  • surowe jajko
  • pieczarki 20dag
  • przyprawa Kamis do pasztetu
  • sól i pieprz


 CIASTO

Składniki :
  • 3 jajka
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • ok 200 gram twarogu niemielonego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • oliwa 1 łyżeczka(do posmarowania)
Jak zrobić:
  1.  Piekarnik nagrzać do 160stopni
  2. Oddzielić białka od żółtek
  3. Białka obić ze szczyptą soli na sztywna pianę
  4. W misce wymieszać wszystkie składniki
  5. Gdy masa będzie już jednolita dodać ubite białko i wymieszać za pomocą łyżki (nie miksować)
  6. Dużą blachę (najlepiej ta która jest w zestawie do piekarnika) wyłoży papierem do pieczenia lub położyć silikonowa matę
  7. Wylać ciasto i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni
  8. Piec przez około 20-25 minut, gdy ciasto zacznie się rumienić szybko wyciągną, nie może się spiec bo będzie kruche i nie da się go zwijać)
  9. Namoczyć kuchenna ścierkę i wycisnąć tak aby była tylko wilgotna
  10. Rozłożyć ścierkę na blacie i wyłożyć na nią ciasto- zwinąć razem jakbyśmy robili roladę
  11. Zostawić na około 5 minut-w ten sposób ciasto nasiąknie i będzie je można zwijać
  12. Ciasto podzielić na dwie części
  13. Układać poziomy pasek farszu około 5 cm od krawędzi a potem powoli zwija wałek tak aby zakończenie było z dołu\
  14. Ciąć wałek po skosie, tak aby powstały wystarczająco duże paszteciki
  15. Posmarować z góry oliwą - wtedy ładnie się przyrumienią
  16. Zwiększy temperaturę w piekarniku do 200 stopni
  17. Ułożyć na blasze
  18. Piec około 20-25minut aż zrumienią się z góry i zrobią chrupkie

Smacznego!!!







3 komentarze:

  1. no to fajnie ;d

    nie uwierzysz, nigdy nie jadłam królika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Królik jest bardzo dobry. Najlepiej marynowany i pieczony z warzywami. Do tego sos śmietanowo-winny :)

    Niedługo chyba założę zakładkę na 3 etap i przepisy poza dietą np na ucztę ponieważ ja już przeszłam na 4 etap a mąż niedługo na 3 przechodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uuuhuhu podkradłabym Ci kilka z chęcią :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj