Faza II
Na święta robiłam pieczonego królika. Nie chciałam wyrzucać tak pysznego mięsa wiec wpadłam na pomysł zrobienia pasztecików. ( Można je również zrobić z innym farszem z drobiu,wołowiny czy kapusty i grzybów )
Choć przepis może wydawać się skomplikowany to naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu a paszteciki są meeeeeeeeeeeega pyszne.
Pasują zarówno na obiad i kolacje. Najlepiej podawane z barszczem czerwonym :)
FARSZ
Składniki:
- mięso z królika ok 300-400g (lub inne, wołowe lub drób)
- surowe jajko
- pieczarki 20dag
- przyprawa Kamis do pasztetu
- sól i pieprz
CIASTO
Składniki :
- 3 jajka
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- ok 200 gram twarogu niemielonego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- oliwa 1 łyżeczka(do posmarowania)
- Piekarnik nagrzać do 160stopni
- Oddzielić białka od żółtek
- Białka obić ze szczyptą soli na sztywna pianę
- W misce wymieszać wszystkie składniki
- Gdy masa będzie już jednolita dodać ubite białko i wymieszać za pomocą łyżki (nie miksować)
- Dużą blachę (najlepiej ta która jest w zestawie do piekarnika) wyłoży papierem do pieczenia lub położyć silikonowa matę
- Wylać ciasto i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni
- Piec przez około 20-25 minut, gdy ciasto zacznie się rumienić szybko wyciągną, nie może się spiec bo będzie kruche i nie da się go zwijać)
- Namoczyć kuchenna ścierkę i wycisnąć tak aby była tylko wilgotna
- Rozłożyć ścierkę na blacie i wyłożyć na nią ciasto- zwinąć razem jakbyśmy robili roladę
- Zostawić na około 5 minut-w ten sposób ciasto nasiąknie i będzie je można zwijać
- Ciasto podzielić na dwie części
- Układać poziomy pasek farszu około 5 cm od krawędzi a potem powoli zwija wałek tak aby zakończenie było z dołu\
- Ciąć wałek po skosie, tak aby powstały wystarczająco duże paszteciki
- Posmarować z góry oliwą - wtedy ładnie się przyrumienią
- Zwiększy temperaturę w piekarniku do 200 stopni
- Ułożyć na blasze
- Piec około 20-25minut aż zrumienią się z góry i zrobią chrupkie
Smacznego!!!
no to fajnie ;d
OdpowiedzUsuńnie uwierzysz, nigdy nie jadłam królika :)
Królik jest bardzo dobry. Najlepiej marynowany i pieczony z warzywami. Do tego sos śmietanowo-winny :)
OdpowiedzUsuńNiedługo chyba założę zakładkę na 3 etap i przepisy poza dietą np na ucztę ponieważ ja już przeszłam na 4 etap a mąż niedługo na 3 przechodzi :)
uuuhuhu podkradłabym Ci kilka z chęcią :D
OdpowiedzUsuń