czwartek, 11 kwietnia 2013

Placuszki selerowe

II faza



SKŁADNIKI:

  • 1 średni seler
  • 1 jajko
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 duża łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy ( do smażenia )
  • Przyprawa do ziemniaków
  • Sól,pieprz



JAK ZROBIĆ:

  1. Selera obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach
  2. Mieszamy razem z pozostałymi składnikami
  3. Masa musi wyjść dość ścisła ( w razie rzadkiej dosypujemy mąki )
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy
  5. Placki nakładać dużą łyżką
  6. Smażyć z obu stron do momentu aż się zrumienią


Smakują prawie jak ziemniaczane ;) Smacznego !






środa, 10 kwietnia 2013

Kotlety mielone z jajkiem

I faza



SKŁADNIKI:

  • 500g mięsa mielonego wołowego lub drobiowego
  • 6-8 jajek przepiórczych ( dostępne w Tesco )
  • 1 duże jajko
  • Bułka tarta
  • Przyprawa do mielonego
  • Sól,pieprz


JAK ZROBIĆ:

  1. Mielone wkładamy do miski, dodajemy jedno zwykłe jajko, bułkę tartą oraz przyprawy
  2. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy
  3. Jajka gotujemy na twardo
  4. Na ręku robimy płaskie placki z mięsa i na środek wkładamy 1 jajko ( jeśli nie masz jajek przepiórczych możesz włożyć 1/2 lub 1/4 zwykłego jajka )
  5. Lepimy kulkę z mięsa i panierujemy w bułce tartej
  6. Smażymy na dość niskim ogniu często obracając
  7. Możemy podawać z  kopytkami

Oczywiście kotlety możemy zrobić także na dzień warzywny z frytkami i surówką :)









Kopytka 2 - z twarogiem




SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 150g twarogu chudego
  • 2 jajka
  • Sól




JAK ZROBIĆ:

  1. Wszystkie składniki ręcznie zagnieść na jednolitą masę
  2. Podzielić na 4 części
  3. Blat można oprószyć mąką kukurydzianą
  4. Z każdej części uformować podłużny wałek, lekko spłaszczyć z góry nożem lub tłuczkiem
  5. Ciąć po skosie
  6. Wrzucić do gotującej się i osolonej wody
  7. Gotować 3-5 minut

Myślę, że podobnie zrobię też leniwe tylko oczywiście z większą ilością twarogu ale to za jakiś czas ;)






wtorek, 9 kwietnia 2013

Kopytka


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2-3 jajka
  • sól
  • 6-8 łyżek ciepłej wody

 JAK ZROBIĆ:

  1. Mąkę przesiać do dużej miski
  2. Wbić jajka, doda szczyptę soli oraz wodę
  3. Zagnieść ciasto
  4. Z wyrobionego ciasta formować wałeczki o średnicy około 1-2 cm ( czym mniejsze tym lepiej)
  5. Lekko je spłaszczy i pokroić w małe kluski ( ciasto może się rozwalać, bo jest mniej elastyczne niż z mąki pszennej)
  6. Kopytka wrzuci do dużej ilości osolonej wody
  7. Gotować około 15 minut
  8. Przed podaniem można ostudzić i podpiec na patelni na niewielkiej ilości oliwy

Sałatka gyros

II faza



SKŁADNIKI:

  • 250g piersi z kurczaka
  • 1/2 małej pekinki
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • Cebula czerwona
  • Jogurt naturalny
  • Ketchup
  • Przyprawa gyros

JAK ZROBIĆ:


  1. Pierś kroimy w drobną kostkę obsypujemy przyprawa gyros i smażymy
  2. Pekinkę szatkujemy , ogórki konserwowe i cebulę kroimy w kostkę
  3. Układamy warstwowo od dołu:
  4. -pekinka
  5. -ogórek konserwowy
  6. -ketchup ( pokrywamy całego ogórka cienką warstwą ketchupu ) 
  7. -cebula
  8. -jogurt naturalny obsypany przyprawą gyros
  9. -pierś



Układać składniki można dowolnie. Pierś - pekinka - ketchup - jogurt - ogórek - cebula - pekinka. Do wyboru do koloru.

Tym razem zrobiłam sałatkę z cebulą zwykłą i zamiast piersi włożyłam parówki drobiowe. Smakuje równie dobrze :)









poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Ciabatta - ale to sie chyba nie powinno się nazywać ciabatta ;)



A oto moja ulubiona bułeczka która nazwałam ciabatta, nazwa zapewne nie jest odzwierciedleniem prawdziwej ale mi jakoś najbardziej pasowała. hi hi


SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 tabletki słodzika - rozpuszczonego w malej ilości cieplej wody
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 150g serka homogenizowanego 0%
  • Cebulą suszona w płatkach
  • Zioła prowansalskie


JAK ZROBIĆ:
  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni
  2. Oddzielić białka od żółtek
  3. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli
  4. Żółtka zmiksować z pozostałymi składnikami na jednolita masę
  5.  Za pomocą łyżki wymieszać z białkami
  6. Rozkładać łyżką placki na blasze wyłożonej pergaminem - tak aby powstały podłużne bułeczki takie jak moje. ciasto powinno by grube
  7. Piec około 20-25 minut
Są one świetnym zastąpieniem chleba a również czymś w rodzaju przysmaku








Kotlety sojowe

II faza





SKŁADNIKI:
  • opakowanie kotletów sojowych a'la schabowe
  • litr wody
  • kostka rosołowa
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sol, pieprz
  • bułka tarta
  • łyżeczka oliwy







JAK ZROBIĆ:
  1. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową, sól, pieprz, ziele angielskie i przyprawy
  2. Gdy woda zacznie się gotować do powstałego rosołku wrzucamy kotlety sojowe i mieszamy (tak aby wszystkie były mokre
  3. gotujemy przez około15 minut na małym ogniu pod przykryciem
  4. Wylewamy kotlety na sitko i zostawiamy aby nie były za mokre
  5. Następnie panierujemy - najpierw w jajku potem w bułce
  6. Na patelnie wlewamy łyżeczkę oliwy i rozsmarowujemy na całej powierzchni
  7. Smażymy z obu stron co jakiś czas obracając















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj