wtorek, 20 sierpnia 2013

DOBRE RADY - Flaki

Flaki będą miały ładny kolor i aromat jeśli doprawimy je słodka papryką czerwoną (przyprawa suszona), zasmażoną na małej ilości oliwy


niedziela, 18 sierpnia 2013

Zupa Rybna

Obiad
Faza II

  • 2 oczyszczone filety z dorsza
  • 2 duże cebule
  • puszka pomidorów w puszce
  • pół papryki
  • kostka rosołowa o obniżonej zawartości tłuszczu
  • sól i pieprz (najlepiej z młynka)
  • 200 gram makaronu (owsiany albo własnej roboty)
  • vegeta 1 łyżeczka
  • przyprawa do ryb
  • 1/2 cytryny
  1. Sprawdzić czy w filetach nie ma ości - ewentualnie wyjąć je pęsetą
  2. Filety pokroić na nieduże kawałki,  skropić sokiem z cytryny i doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb - odstawić do lodówki na godzinę (wtedy ryba "przejdzie" przyprawami i będzie pyszna)
  3. W garnku zagotować 2l wody, wrzucić kostkę rosołową i dokładnie ją rozpuścić
  4. Cebulę obrać i pokroić w krążki, paprykę w kostkę
  5. Wrzucić do garnka razem z pomidorami, vegetą, gotować na małym ogniu aż do miękkości cebulki.
  6. Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu
  7.  Do gotującej się zupy wrzucić wcześniej przygotowane filet i gotować 15 minut
  8. Zupę podawać na gorąco z makaronem
Smacznego
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj