Idealne na przystawkę w Ugotowanych , na romantyczna kolacje we dwoje, piątkowy postny wieczór lub na inna okazję :)
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- Mąka kukurydziana
- Mleko
- Jajko
- Sól i pieprz
- Zioła prowansalskie
- Szczypta chili
- Kalmary w krążkach
- 1 łyżka oliwy
- Rukola
- Pomidorki cherry
- Ser Piórko ( najlepszy do tego jest parmezan :) )
- Jogurt naturalny 2 łyżki
- 2-3 ząbki czosnku
- Oregano
JAK ZROBIĆ:
- Robimy bardzo gęste ciasto naleśnikowe - do miski wbijamy jedno jajko, 1/4 szklanki mleka, zioła oraz mąkę (sypiemy jej tak dużo aby ciasto było gęste)
- Wrzucamy krążki kalmarów do ciasta i odstawiamy na kilka minut
- W tym czasie przygotowujemy sos - czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami
- Na teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pojedynczo krążki kalmarów tak aby się nie stykały
- Smażymy z obu stron około 4-5 minut co jakiś czas przewracając aby ciasto się nie przypaliło
- N dużym płaskim talerzu rozkładamy rukole , pomidorki pokrojone na pół. Na to gorące kalmary i posypujemy je serem :) Dla ozdoby można polać octem balsamicznym.
- Podajemy z sosem w osobnej miseczce :)
Przepis ten można tak samo zrobić z kalmarami bez ciasta. Wtedy surowe kalmary mieszamy z ziołami i odrobiną oliwy. Odstawiamy do lodówki na godzinkę. Po czasie wyjmujemy kalmary i dajemy im nabrać bardziej pokojowej temperatury. Smażymy je na patelni grillowej i podajemy w taki sam sposób. Należy uważać i często je obracać ponieważ szybko się przypalą a w środku będą surowe.