sobota, 11 maja 2013

Makaron z krewetkami i pomidorami

III faza

To było coś pysznego, zrobiłam się głodna i zrobiłam to danie z rzeczy które były w domu:



SKŁADNIKI:

  • Makaron pełnoziarnisty penne i resztki makaronu wstążek pełnoziarnistych ze szpinakiem
  • Krewetki całe gotowane (z Lidla)
  • Pomidory koktajlowe około 100g
  • Bazylia (sama wyhodowałam)
  • Oregano
  • Olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią 
  • Wino - do odparowania

JAK ZROBIĆ:
  1. Ugotować makaron
  2. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju i wrzucić na niego krewetki, smażyć aż będą rumiane
  3. Dodać przekrojone w pół pomidorki koktajlowe i chwile smażyć - można dodać jeszcze trochę oleju
  4. Polać winem i posypać przyprawami
  5. Podawać na gorąco z makaronem






piątek, 10 maja 2013

Fartuch Mistrza Kuchni :)



A oto fartuch ktory dostałam od miłego pana z Kamisa

Teraz wiadomo ze w moim domu Mistrz Kuchni jest tylko JEDEN
 :)








środa, 8 maja 2013

Szaszłyki z grilla

II faza - grill



SKŁADNIKI:

  • Kiełbasa z fileta kurczaka
  • Cebula
  • Papryka
  • Pomidory koktajlowe
  • Inne warzywa które mogą nadawać się na grilla

JAK ZROBIĆ:
  1. Kiełbasę kroimy w krążki
  2. Cebulę kroimy w talarki
  3. Paprykę kroimy w większą kostkę ( najlepiej obrać ze skóry )
  4. Nabijamy na szpikulce na zmianę , pomidorki całe lub połówki



Kabaczek,cukinia faszerowana pieczarkami na grilla lub raclette

Wyśmienita przystawka do grilla lub na wakacyjne przyjęcie !



SKŁADNIKI:
  • 1 cukinia,kabaczek,bakłażan
  • 50 dag pieczarek
  • 2 jajka
  • opcjonalnie ser Piórko


JAK ZROBIĆ:

  1. Cukinie kroimy w plastry grubości około 2-3cm.
  2. Obsypujemy je solą i kładziemy na ręczniku kuchennym.
  3. Po 8-10 minutach wycieramy nadmiar wody z cukinii.
  4. Wydrążamy łyżeczką środek mniej więcej na połowę grubości.
  5. Pieczarki ścieramy na tarce ( oczka serowe ) mieszamy je z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Opcjonalnie możemy dodać starty na tarce ser
  7. Do wydrążonych plastrów cukinii wkładamy farsz z pieczarek i zapiekamy go na grillu lub raclette aż cukinia zmięknie.

Zamiast mieszać pieczarki z serem , możemy lekko oprószyć serem po włożeniu farszu.

Dobrą opcją jest połączyć 2 warzywne potrawy czyli zamiast ścierać całe pieczarki możemy drobno posiekać całe wnętrze pieczarki którą wydrążymy z tego przepisu :)




Grill - pieczarki z grilla

II faza - grill



SKŁADNIKI:

  • Duże pieczarki ( można policzyć 2 na osobę )
  • Twaróg chudy z Lidla
  • Cebula
  • Przyprawa do grilla
  • Sól, pieprz
JAK ZROBIĆ:
  1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę , mieszamy z twarogiem i przyprawą do grilla oraz solą i pieprzem
  2. Wydrążamy środek pieczarki i napełniamy farszem
  3. No i grillujemy :) Są pyszne !!!


Z reszty pieczarki ( wydrążonego środka ) robimy kolejną smaczną warzywną potrawę na grilla








niedziela, 5 maja 2013

Powrót z majówki

Witam wszystkich majówkowiczów

Dziś wróciłam z działki, oczywiście zrobiłam razem z moim M. kilka fajnych rzeczy . . .  ale wstawię je jutro, bo dziś już nie mam siły po tym 'Odpoczywaniu"

Pogoda dopisała, wiec na działce zabrałam się za porządki.

A przed chwila jeszcze robiłam sałatkę a'la kebab na jutro do pracy, a biedny mentos był już tak zmęczony bieganiem na działce ze zasnął w kuchni.

Tak wiec przepisy jutro :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj