sobota, 20 kwietnia 2013

Sajgonki z kurczakiem

II faza



SKŁADNIKI:
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • garść pędów bambusa
  • 1/4 małej kapusty pekińskiej
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 arkusz glonu nori - jako dekoracja
  • sos sojowy 3 łyżki
  • kolendra
  • sól i pieprz

JAK ZROBIĆ:

  1. Z ćwiartek z kurczaka wyciąć całe mięso, pokroić je w kostkę  
  2. Do miseczki wlać sos sojowy i wrzucić kurczaka, posypać przyprawami, przykryć folia spożywczą i włoży na godzinę do lodówki 
  3. W tym czasie upiec cienkie naleśniki
  4. Pekinkę i pędy bambusa pokroić drobno 
  5. Na patelni smażyć mięso aż zacznie się rumienić, dodać warzywa 
  6. W szklance rozrobić wodę z mąką ziemniaczaną 
  7. Gdy warzywa będą już miękkie wlać mieszankę mąki i wody i szybko mieszać (mąka sklei nasz farsz) 
  8. Farsz wkładać we wcześniej przygotowane naleśniki i zawijać szczelnie 
  9. Na koniec owinąć glonami nori i obsmażyć na patelni z obu stron

Jest naprawdę pyszne i bardzo przypomina smak sajgonek







piątek, 19 kwietnia 2013

Muffinki piaskowe



SKŁADNIKI:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 10 tabletek słodziku
  • 12 łyżek skrobi kukurydzianej
  • sok z połowy cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia

JAK ZROBIĆ:
  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni
  2. Białka z dodatkiem szczypty soli ubi na sztywna pianę
  3. Dodać słodzik i powoli wlewać żółtka
  4. Wciąż ubijając dodać skrobię, cytrynę oraz skórkę z cytryny i proszek do pieczenia.
  5. Jednolitą masę przelać do foremek od mufinek 
  6. piec około 30-40 minut
 Są smaczne ale na 2 dzień mogą być twarde, więc zjadamy na świeżo





Jajko sadzone z warzywami i placuszkami

II faza




SKŁADNIKI:

JAK ZROBIĆ:

  1. Warzywa gotujemy na parze lub w wodzie, aż zmiękną
  2. Smażymy placuszki selerowe
  3. Na koniec na rozgrzaną patelnię wbijamy jajka i  przykrywamy pokrywka od dużego garnka - w ten sposób nasze jajka będą równo ścięte
  4. Taki obiad najlepiej smakuje podany z maślanką :)


Do dzieła !!! Idealny na postny piątek :P

Pamiętajcie, że pieski lubią surowe jajka, które dają blask ich sierści.





Ciasto dyniowe

Desery




SKŁADNIKI:
  • 200-300 gram miąższu z dyni
  • 4 jajka
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 100 gram mąki kukurydzianej
  • cynamon, imbir
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik - 12 tabletek (rozpuszczony w ciepłej wodzie)
  • aromat pomarańczowy


JAK ZROBIĆ:
  1. Dynię kroimy  w paski (jak na zdjęciu) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut
  2. Następnie dynię wkładamy do wysokiego naczynia i blenderujemy na jednolity krem
  3. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy białka na sztywno
  4. Mus dyniowy miksujemy z pozostałymi składnikami gdy masa będzie już jednolita mieszamy ją z za pomocą łyżki z ubitymi białkami
  5. Całość wlewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę w 180 stopniach
  6. Ciasto musi się z góry zrumienić








Oczywiście Mentos jak małe dziecko musi się wszędzie znaleźć tam gdzie akurat coś leci :) Prosto z kąpieli pod spadające ciasto dyniowe...on skorzysta z każdej okazji by spróbować co dobrego robię ;)
Na szczęście ciasto było smaczne bo wszystko wylizał z dywanu






czwartek, 18 kwietnia 2013

Drukowanie przepisów

Hejka.

Nie wszyscy chyba zauważyli, że od dłuższego czasu pod przepisem jest opcja drukowania go:



Jeżeli nie chcesz by drukowały się obrazki wystarczy zaznaczyć:


Więc drukujcie i twórzcie książki kucharskie Dukanowe heh .

środa, 17 kwietnia 2013

De volaille Dukanowy

I faza



SKŁADNIKI:

  • Pierś z kurczaka
  • Serki topione light ( ja kupuje z Lidla )
  • Bułka tarta
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól,pieprz 
  • Oliwa



JAK ZROBIĆ:

  1. Pierś pokroić jak na kotlety, dość cienko. Można je lekko przez folię rozbić tłuczkiem
  2. Przyprawić solą pieprzem i przyprawą do kurczaka
  3. Na kotlecie ułożyć trójkącik serka. Najlepiej przeciąć go w pół i rozłożyć równomiernie
  4. Zwinąć kotleta i zabezpieczyć wykałaczką. Panierować w bułce tartej
  5. Smażyć na teflonowej patelni natłuszczonej łyżeczką oliwy




Pierś w cieście naleśnikowym


I faza

SKŁADNIKI:
  • Pierś z kurczaka
  • mąka kukurydziana
  • mleko
  • jajko
  • sól pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • estragon



JAK ZROBIĆ:
  1. Pierś pokroić cienko, obsypać przyprawami i zostawić na kilka minut
  2. Przygotować ciasto naleśnikowe - nie podałam ilości bo ciasto musi wyjść geste, tak wiec wbijamy jajko dodajemy około 1/3 szklanki mleka i dosypujemy make - wciąż mieszając. Na koniec dodajemy estragon
  3.  Jeśli będzie za rzadkie dodajemy mąka, za geste mleko
  4. W tak przygotowanym cieście maczamy kotleciki z piersi i smażymy na teflonowej patelni
  5. Dość często obracamy, będą gotowe gdy zrumienią się z obu stron

Smacznego !




Nuggetsy

I faza



SKŁADNIKI:

  • 1 pierś z kurczaka
  • Mąka kukurydziana
  • Bułka tarta - moja
  • jajko
  • przyprawa do kurczaka lub delikata

sos biały
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • sól i pieprz
sos czerwony
  • oregano
  • ketchup
  • sól i pieprz
  • cebula suszona



JAK ZROBIĆ:
  1. Mieszamy bułkę tartą 2/3 z mąką 1/3
  2. Pierś kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą
  3. Do miseczki wbijamy jajko, roztrzepujemy i wrzucamy pierś
  4. Następnie panierujemy w mieszance butki i mąki
  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 40 minut w temperaturze 190-200 stopni, wkładamy do nagrzanego piekarnika
  6. Do czasu aż będą chrupiące
  1. Aby zrobić sosy mieszamy razem wszystkie składniki







poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Kotleciki z estragonem

I faza



SKŁADNIKI:

  • 500g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 jajko
  • Estragon
  • Delikata
  • Bułka tarta


JAK ZROBIĆ:

  1. Mięso wymieszać z jajkiem , bułką tartą , estragonem i łyżeczką Delikaty
  2. Uformować kulki, spłaszczyć z góry
  3. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron
  4. Na II fazę można podawać z placuszkami selerowymi i warzywami na parze





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj