środa, 4 września 2013

Danie Mexykańskie :)

II faza



Jakiś czas temu byliśmy w meksykańskiej knajpie  -  The Mexican
Jedliśmy tam danie  FAJITAS COMBINADOS które zainspirowało nas do zrobienia tego dania w wersji Dukanowej :)



SKŁADNIKI:

JAK ZROBIĆ:

1. Pokroić wołowinę i pierś w nieduże kawałki- kostki. Przyprawić przyprawą meksykańska.Pierś można także doprawić papryką.Pozostawić na 1 godzinę w lodówce
2. Smażyć mieso
3. Cebule pokroić w pióra i dodać do reszty
4. Paprykę pokroić w cienkie paseczki i wrzucić na patelnie
5. Przygotować cienkie naleśniki wg przepisu
6. Przygotować salsę pomidorową


Dla większego zaspokojenia głodu możemy także ugotować ryż.Oczywiście na 3 etap!

Naleśnik smarujemy salsą kładziemy mięso i ryż , zawijamy i delektujemy się świetnym smakiem :)



wtorek, 3 września 2013

Salsa pomidorowa na bazie Guacamole

II etap



Jako, że nie miałam w domu avocado do zrobienia Guacamole zrobiłam coś na jego bazie i nazwałam salsą pomidorową :)

SKŁADNIKI:

  • 1 średni pomidor
  • Pół główki cebuli
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Kolendra mielona
  • Papryka chilli

JAK ZROBIĆ:

  1. Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy :)
  2. Pozostawiamy w lodówce na jakieś 30minut


 

poniedziałek, 2 września 2013

Cukinia z patelni lub z grilla

II faza

Doskonałe jako przekąska lub kolacja. Na grilla czy na obiad. Cukinie można przyrządzać na wiele ciekawych i fajnych pomysłów.

Były na grillu faszerowane pieczarkami, były w leczo teraz jako bułka do hamburgera :)



SKŁADNIKI:

  • 4 plastry cukinii o grubości około 2cm -2,5cm
  • Mąka owsiana lub kukurydziana
  • Jajko
  • Ser piórko lub topiony light
  • Kotlet mielony lub hamburger z wołowiny/ z drobiu
  • Jogurt naturalny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Przyprawa do grilla

JAK ZROBIĆ:

  1. Cukinie pokroić w plastry około 2cm grubości
  2. Posolić z 2 stron i pozostawić na 10 minut. Po czym wytrzeć papierem wodę
  3. Posypać przyprawą do grilla
  4. Panierować jak kotlet w jajku i mące.
  5. Smażyć z obu stron aż do zarumienienia i zmięknięcia na wolnym ogniu. ( można także je grillować na grillu lub Raclette )
  6. Przygotować sos mieszając jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem
  7. Podsmażyć kotlety lub hamburgery na osobnej patelni. Pod koniec na każdy kotlet ułożyć po pół plasterka sera piórko lub topiony light ( ja używam z Lidla Linessa )




 Oczywiście Mentos także pozdrawia wszystkich czytelników bloga :)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj