sobota, 19 stycznia 2013

Pierogi z twarożkiem i szpinakiem

Ciasto na pierogi

Farsz

  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 1 duza cebula
  • Twaróg sernikowy mielony (Emilki, president lub inny) 250 ml
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  1. cebule kroimy w kostkę i smażymy na patelni
  2. dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy około 10 minut aby woda odparowała
  3. posypać sola, pieprzem i gałką
  4. odstawić do ostygnięcia
  5. zimny szpinak zmieszać z twarogiem
Można wkładać do naszych pierożków

piątek, 18 stycznia 2013

Pierogi ciasto



SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka maki kukurydzianej (ja jej używam przez cala dietę i nie miałam problemów z waga)
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • pół łyżeczki soli 

JAK ZROBIĆ:

  1.  Mąkę przesiać, osypać górkę, zrobi dołek i wlać do niego niewielką ilość gorącej wody i wymieszać
  2. zagniata dość szybko dodając stopniowo taka ilość wody aby otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde
  3. Ciasto podzieli na dwie części, jedną odłożyć w misce, przykryć ścierką
  4. Podsypać stolnice lub mate silikonową mąką i rozwałkować na niej ciasto
  5. Za pomocą szklanki wyciąć kółka i wkładać do niego farsz - nie będzie się rozciąga jak zwykłe ciasto pierogowe
  6. cały brzeg przesmarować wodą aby ciasto się skleiło
  7. zamknąć pieroga - może pęka ale to nie problem bo nawet jeśli zrobi się dziurka farsz nie wylatuje, bo ciasto nie jest rozciągliwe
  8. zagotować około 1,5 litra wody z solą
  9. na wrzątek delikatnie wkładać pierogi
  10. gotować około 4-5 minut
smakują prawie jak "prawdziwe"







Kakao

250ml mleka 1,5%
2-3 tabletki słodzika
Łyżeczka kakao


Mleko zagotować , do gorącego dodać słodzik i kakao.





czwartek, 17 stycznia 2013

Gofry

1 jajko
0,5 szklanki mąki owsianej ( mielone otręby )
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mleka 1,5%
4-5 tabletek słodzika ( najlepiej rozpuścić go w łyżeczce ciepłej wody )
2 krople aromatu waniliowego ( najlepiej dodać je do ciepłej wody ze słodzikiem )
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Całość miksujemy :)

Gofry możemy podawać z serkiem homogenizowanym waniliowym, kakao, zrobić własną czekoladę.

środa, 16 stycznia 2013

Placki czosnkowe

Placki czosnkowe

  • 2 jajka
  • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • szczypta soli, pieprzu
  • 2 zabki wyciiśnietego czosnku
  1. W misce roztrzepujemy jajka
  2. dodajemy serek, otreby zioła i wyciśniety przez praskę czosnek
  3. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut
  4. Rozgrzewamy patelnie teflonowa
  5. za pomocą lyzki nakładamy placki, smazymy z obu stron na złoty kolor

Pieczeń rzymska czyli klops na I faze

Pieczeń rzymska czyli klops


  • 1 duża piers z kurczaka okolo 750g
  • jajko surowe
  • lyzka otrębów
  • 3 jajka ugotowane
  • majeranek
  • przyprawa do mielonego
  • sol, pieprz
  • 1 cebula

Wykładamy keksówke papierem do pieczenia lub używamy formy silikonowej
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza.

  1. Cebule kroimy w kostkę
  2. Pierś mielimy
  3. Mieszamy mielone mięso, pokrojoną cebule, surowe jajko, otręby i przyprawy
  4. Połowe powstałej masy wkładamy do keksówki
  5. Układamy po środku ugotowane jajka i przykrywamy pozostałą masa
  6. Góre posypujemy majerankiem
  7. Wstawiamy donagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-60 minut.
Możemy jeśc na ciepło z plackami czosnkowymi  lub poczekac aż ostygnie i kroic na kanapki

Smacznego

Bukiet urodzinowy home made :)



Bukiet urodzinowy dla mojej teściowej :)


Raffaello
Ferrero Rocher
Ferrero Rondnoir
Kula styropianu
Filc kolorowy
Klej na ciepło

i oto efekt:




Tartelki z serem i szynką

Tartelki z serem i szynką



Przygotowujemy ciasto do pizzy.
Rozkładamy je na okrągłą blache średnicy około 30cm ( zeby była dość cienka warstwa ciasta )

Pieczemy w 200 stopniach na opcji góra-dół około 15min aż ciasto zrumienieje.


Farsz ( na 2 osoby):


20-30 dag Szynki drobiowej 
20 dag Sera żółtego Piórko 
2 jajka
1 cebula posiekana w kostkę i podsmażona
2 łyżki jogurtu naturalnego
Szczypiorek wg uznania
Sól, pieprz

Całość mieszamy w misce , tak żeby uzyskać jednolitą masę.


Na podrumienione ciasto nakładamy farsz i pieczemy jeszcze koło 15-20min, aż całość się podpiecze.

Pizza-spod

Pizza

200-250 dag twarogu 0% tłuszczu
6 łyżek otrębów (4owsiane + 2 pszenne) nie mielonych
Przyprawa do pizzy ( mogą być zioła prowansalskie )
0,5 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

Całość zmiksować
Piec w piekarniku w 180 stopniach około 30minut

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Tost pszenny



nagrzewamy toster najlepiej z powłoką teflonową - musi byc bardzo nagrzany, żeby nasz tost nie przywierał
  • 1 jajko
  • pół  łyżeczki  proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • otręby pszenne (ilość zależy od wielkości jajka)
  • przyprawy wg uznania
Wszystkie składniki mieszamy na jednolity krem który powinien być jak ciasto naleśnikowe, czyli nie za gęsty bo tost wyjdzie twardy

wlewamy za pomocą łyżki do tostera na jeden trójkącik, dość długo pieczemy i gotowe


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj