sobota, 27 kwietnia 2013

Zupa marchewkowa

II faza





SKŁADNIKI:
  • 1 kg marchwi
  • 2 duże cebule
  • imbir przyprawa
  • kolendra suszona
  • aromat pomarańczowy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 kostki rosołowe
  • sól i pieprz

 JAK ZROBIĆ:

  1. W garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę
  2. Gdy już się przyrumieni dodajemy obrana i pokrojoną  w krążki marchew i smażymy przez około 3-5 minut
  3. Całość zalewamy 2 litrami bulionu (woda + kostka rosołowa)
  4. Całość gotujemy aż marchew będzie miękka około 15-20 minut, po tym czasie blenderujemy nasza zupę na krem
  5. Dodajemy 3-5 kropli aromatu pomarańczowego, świeżo zmielony pieprz, sól, kolendrę i imbir
  6. Całość dobrze mieszamy, można podawać z grzankami z chleba dukana






piątek, 26 kwietnia 2013

III ETAP Mojego kochanego męża


Dziś jest wielki dzień

Mój mąż przez którego powstał ten blog osiągnął upragnioną wagę 84kg
Zaczynał gdy miał 113kg (czyli utrata wagi 29kg !!!) - To taki koszyk z marketu pełen parówek :)

Tak wiec przechodzimy na III fazę - która jest bardzo ważna bo zapobiega efektowi jo-jo




Całość fazy 3 opisze jutro


W tym miejscu chce podziękować wszystkim którzy wchodzą na bloga, oglądają przepisy i oczywiście z nich korzystają. Oraz mojemu M. dzięki któremu blog tak ładnie wygląda.

No i mentosowi który dotrzymuje mi codziennie towarzystwa w kuchni - choć czasami znudzony zasypia na chodniku koło lodówki :)

Wciąż rosnąca ilość wejść daje mi motywacje do pisania a mojemu mężowi do robienia zdjęć - bo to właśnie dzięki niemu blog tak fajnie wygląda.

Co się zmieniło u mojego M.???
Przede wszystkim nie ma już wysokiego ciśnienia :)
Ze spodni w rozmiarze 44 nosi teraz 36
No i pasują na niego koszule które nosił w liceum - a ja czuje, że znowu jestem z nastolatkiem he he

Tak wiec wprowadzam nowy dział na fazę III

A wam wszystkim życzę wytrwałości i proszę piszcie więcej komentarzy bo lubię wiedzieć co się komu podoba

Wasza żaba

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Ciasto kawowe z bezą


Ciasto robimy na 3 etapy, choć wydaje się trudne, wcale takie nie jest !



SKŁADNIKI SPÓD:
  • 8 łyżek mąki owsianej
  • 10 tabletek słodziku
  • aromat rumowy
  • 5 łyżek mleka w płynie
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
JAK ZROBIĆ SPÓD:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
  2. Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem
  3. Wlać do mini tortownicy lub keksowki najlepiej silikonowej
  4. Piec 15 minut
MASA:
  •  500 gram serka sernikowego typ Emilki
  • słodzik 25 tabletek
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kawy zbożowej mielonej
  • 1 opakowanie budyniu (wanilia lub śmietanka)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

JAK ZROBIĆ MASĘ:
  1. Wszystkie składniki zmiksować razem na jednolita masę
  2. Wylać masę na wcześniej przygotowany spód i piec 30 minut

SKŁADNIKI BEZA:
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka słodziku w proszku
JAK ZROBIĆ BEZĘ:
  1. Białka ubić ze szczypta soli na sztywno
  2. Dodać słodzik i wyłożyć na podpieczone ciasto
  3. Piec 25 minut
NIE WYCIĄGAĆ Z PIEKARNIKA

Ciasto musi samo ostygnąć powoli w piekarniku. Najpierw zostawi na 30minut w zamkniętym. Po upływie tego czasu lekko uchylić i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia - najlepiej na cala noc


Jest pycha!!!







niedziela, 21 kwietnia 2013

Monte

Deser



SKŁADNIKI:
  • 1/2 litra mleka 2%
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 czubate łyżki serka homogenizowanego 0%
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 7 tabletek słodzika rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
  • płaska łyżeczka kakao odtłuszczonego
  • aromat czekoladowy i orzech laskowy po około 5 kropelek

JAK ZROBIĆ:
  1. mleko w płynie wymieszać z mlekiem w proszku za pomocą trzepaczki
  2. Mleko zagotować, zdjąć z ognia
  3. Dodać słodzik i żelatynę, miesza do momentu aż żelatyna się rozpuści,
  4. Doda serek homogenizowany i miesza aż masa będzie jednolita
  5. Połowę masy odlać do dzbanuszka
  6. Do pozostałej doda kakao - najlepiej przesiać je przez sitko i aromaty
  7. Wlać ciemną masę do kubeczków/ miseczek tak aby zajęła połowę zawartość
  8. Wstawić na około godzinę do lodówki (białej części jeszcze nie chłodzimy)
  9. Gdy ciemna masa zgęstnieję wylewamy na nią biała i ponownie wkładamy do lodówki - ja zawsze wkładam na cała noc
Deser jest mega pyszny!





Drożdżówki z twarogiem


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 7-8 tabletek rozpuszczonego słodzika
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • ok 150  gram twarogu
  • 2 jajka
  • aromat cytrynowy  

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • ok. 150 gram twarogu
  • słodzik 5 tabletek
  • 1 czubata łyżeczka budyniu




JAK ZROBIĆ:

  1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  2. Białka ubić, resztę składników na ciasto zmiksować. Gdy masa będzie jednolita wymiesza ja z ubitymi białkami za pomocą łyżki
  3. nakładać na blachę, piec około 20 minut, 
  4.  Wszystkie składniki na masę serową zmieszać
  5. Gdy ciasto zacznie się rumienić nakładamy na górę masę serową i pieczemy około 10 minut







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj