sobota, 16 lutego 2013

Otręby

Moi DRODZY

Pamiętajcie o codziennym jedzeniu otrębów

Minimum 2 łyżki owsianych i 1 łyżka pszennych
Oraz piciu minimum 1,5 litra wody
To bardzo ważne w diecie



A co to są otręby?

Otręby to najprościej mówiąc pozostałość po procesie przemiału ziaren na mąkę.Czyli taka łupinka którą otacza ziarna.

Co w nich jest?
 
Są one bardzo bogate w błonnik i zawierają włókna rozpuszczalne - które w naszym układzie pokarmowym zmieniają się w coś w rodzaju żelu, który ułatwia tranzyt treści w jelitach, co ułatwia wypróżnianie. Otręby dbają też o pozbycie się wszelkich pozostałości które nalegają w naszych jelitach.Otręby posiadają również możliwość pochłaniania niewielkich ilości kalorii, które są następnie wydalane z organizmu.
A co najważniejsze otręby w kontakcie z wodą bardzo zwiększają swoją objętość i maksymalnie wypełniają nasz żołądek - sprawiając, że zmniejsza się uczucie głodu a my szybciej jesteśmy najedzeni :)



Otręby naukowo

Otręby obniżają "zły" cholesterol. Badania naukowe wskazują, że otręby owsiane zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelit. Spożywanie otrąb owsianych działa przeciwmiażdżycowo, zapobiega również chorobom serca. Otręby spowalniają przenikanie cukrów prostych do krwi co w konsekwencji chroni nas przed cukrzycą. Regularne spożywanie otrąb owsianych może zwiększyć naszą sprawność fizyczną i umysłową.

 Z czym  to się je?

A co jeśli nie jedliśmy w danym dniu chleba, tostów itp produktów które zawierają otręby trzeba je zjeść w innej formie

np. :
otręby (2ł owsianych, 1ł pszennych)
  1. otręby + serek homogenizowany waniliowy
  2. otręby + jogurt naturalny + płaska łyżeczka kakao + 3 tabletki skruszonego słodzika
  3. otręby + mleko 1 szklanka + 3 tabletki słodzika + aromat (np kokos) - mleko gotujemy razem z pozostałymi składnikami przez około 5 minut często mieszając
  4. otręby + serek wiejski + szynka pokrojona w kostkę
  5. warto zrobić sobie zapas ciastek owsianych (zamknąć je w puszce i jeść codziennie) a pszenne w toście
  6.  w II fazie - jogurt owocowy + otręby


piątek, 15 lutego 2013

Brokuł z szynką w sosie serowym

Kolejna porcja makaronu. Tym razem w wersji zielonej , czyli z brokułem




SKŁADNIKI:

  • Makaron Sitz
  • 1 brokuł
  • 30 dag szynki drobiowej
  • 250ml mleka
  • 2-3 serki topione light
  • Sól,pieprz,papryka

Jak zrobić:


  1. Gotujemy brokuł na parze
  2. Szynkę kroimy w kosteczkę lub paski, podsmażamy 
  3. Mleko gotujemy z serkami topionymi,doprawiamy przyprawami
  4. Do zagotowanego sosu z mleka i serków dorzucamy szynkę
  5. Całość gotujemy 2-3 minuty
  6. Na talerz wykładamy makaron, brokuł i na całość wylewamy sos serowy z szynką

Kefirowa galaretka jagodowa



faza I
Dla tych którzy lubią jagody, smakuje prawie jak z prawdziwych

  • 1 opakowanie kefiru
  • Czubata łyżka żelatyny
  • aromat jagodowy
  • barwnik fioletowy
  • 4-5 tabletek słodzika rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
  • 100 ml wody
  1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie
  2. Do kefiru dodajemy barwnik oraz aromat tak aby powstał jagodowy kolor, miksujemy
  3. Dodajemy przestudzoną żelatynę i całość miksujemy
  4. Wstawiamy na noc do lodówki




Kolorowe pianki - prawie jak ptasie mleczko :)




Faza I




  1. Zalać żelatynę 50ml mleka by napęczniała
  2. Pozostałe mleko zagotować wrzucić do niego słodzik i dobrze wymieszać.
  3. Połączyć z żelatyną i dokładnie ją rozpuścić
  4. Wciąż mieszając - ja użyłam trzepaczki - stopniowo dodawać twaróg
  5. Gdy masa będzie jednolita podzielić ja na 3 części - do każdej dodać inny barwnik i inny smak (u mnie zielony i pistacja, karmelowy i toffi, czerwony i truskawka)
  6. Miseczki wykładamy folia spożywczą i wlewamy do nich nasze serniczki
  7. Wstawiamy na noc do lodówki
  8. Następnego dnia wykładamy na talerzyk - smacznego

Zapiekanki - tostowe



Prosty sposób jak urozmaicić sobie śniadanie lub kolacje o szybką zapiekankę




SKŁADNIKI:

  • tost
  • 2 plasterki szynki drobiowej
  • 1 plasterek sera light
  • jajko



  1. Zrobiony tost rozkrawamy na pół
  2. Kładziemy plasterek szynki i pół plasterka sera
  3. Na ser plasterek jajka 
  4. Podpiekamy w mini piekarniku około 5minut ( ja mam taki mały stołowy piekarnik, jeśli nie posiadasz najlepiej w dużym bo w mikrofalówce będzie gumowe )

    I gotowe !


czwartek, 14 lutego 2013

Makaron z mięsem mielonym :)






  • Mięso mielone drobiowe 0,5kg
  • Makaron bezglutenowy seitz na mące kukurydzianej - do kupienia w bomi
  • 2-3 pomidory lub puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Bazylia,oregano 
  • Sól, pieprz 



  1. Gotujemy makaron wg zaleceń na opakowaniu
  2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę
  3. Dodajemy wyciśnięty czosnek ( pamiętaj, że czosnek najlepiej dodać później by go nie przypalić i żeby nie był gorzki )
  4. Do podsmażonej cebuli wrzucamy mięso i smażymy wszystko razem
  5. Doprawiamy przyprawami
  6. Do podsmażonego mięsa dorzucamy pomidory świeże lub pomidory w puszce
  7. Całość dusimy do czasu aż pomidory zamienią się w sos
  8. Łączymy z makaronem i gotowe :)


Proste, szybkie dietetyczne  :P







Zapiekane parówki z serem


I Faza

Jako, że ostatnio napotkałam się na innym blogu na parówki w cieście francuskim  zachciało się mi parówek zapiekanych :)



SKŁADNIKI:
  • 2 parówki drobiowe
  • Plasterek sera light ( piórko lub topiony z Lidla )
  • Oliwki ( tylko w dni warzywne )
  • Zioła prowansalskie


  1. Parówki nacinamy przez całą długość i najlepiej wydrążamy taki paseczek około 5mm
  2. W miejsce wydrążonego miejsca wkładamy ser
  3. Na ser pokrojone oliwki i zioła
  4. Zapiekamy w mini piekarniku przez około 5minut






środa, 13 lutego 2013

Mortadela z jajkiem sadzonym


Faza I


  • Mortadela drobiowa lub szynka drobiowa
  • 2  jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • przyprawa typu Delikata
  • 1 łyżeczka oliwy
  1. Mortadele kroimy w grube plastry.Posypujemy przyprawami
  2. Moczymy w jajku a potem w bułce tartej
  3. Pieczemy na rozgrzanej patelni natłuszczonej oliwą
  4. Co jakiś czas przewracamy gdy kotlety będą już prawie gotowe wbijamy jajko, solimy i pieprzymy, gdy dół się zetnie przewracamy na drugą stronę
  5. Możemy to podawać z jajkiem sadzonym np.



 

Sałatka z tuńczyka



Faza I

  • puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym
  • serek wiejski
  • szczypiorek
  • sól pieprz
  • mały korniszon

  1. Tuńczyka odcedzamy i jeśli kawałki są duże to kroimy je na mniejsze
  2. szczypiorek siekamy, ogórka kroimy w mała kostkę
  3. Wszystko mieszamy z serkiem wiejskim i doprawiamy

Smacznego

wtorek, 12 lutego 2013

Pasztet z wątróbki drobiowej

I faza



  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • 3-4 gałązki pietruszki
  • 1 łyżka wytrawnego wina
  • gałka muszkatołowa - najlepiej w całości
  • rozmaryn lub tymianek
  • sól, pieprz
  • 2 kabanosy drobiowe
  1. Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki
  2. Wkładamy do durszlaka, zalać wrzątkiem - tak aby się sparzyła i wyleciały z niej takie farfocle :)
  3. Na patelni podsmaży cebule - pokrojoną w kostkę
  4. Dodać wątróbkę, posiekaną pietruszkę i smażyć około 15 minut
  5. Dodać wino i doprawić solą, pieprzem i ziołami - smażyć jeszcze 3-4 minuty
  6. Całość zmielić w maszynce
  7. Dodać 1 surowe jajko - wymieszać
  8. Przełożyć do formy typu keksówka między warstwami włożyć kabanosa
  9. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika
  10. Po ostygnięciu schłodzić w lodowce około 2-3 godzin

poniedziałek, 11 lutego 2013

Wołowina w sosie pieczarkowym z kopytkami

Faza I


SKŁADNIKI:

  • wołowina około 250g
  • przyprawa do mięsa duszonego lub do gulaszu
  • mała cebula
  • 1 korniszon
  • sos pieczarkowy (dieta dukana)
  • odrobina oliwy - mniej niż jedna łyżeczka

JAK ZROBIĆ:

  1. Wołowinę kroimy w małe kawałki posypujemy przyprawą i odstawiamy na chwilę
  2. Cebulę w pióra
  3. Podsmażamy wołowinę na patelni razem z cebulą
  4. Ogórka kroimy w małą kostkę i wrzucamy na patelnie
  5. Sos pieczarkowy dokładnie mieszamy w 250 ml letniej wody
  6. Wlewamy sos na patelnie, mieszamy razem z wołowiną i cebula przez około 1-3 minut ( tak aby sos dobrze zgęstniał
  7. Podajemy gorące z kopytkami  - pycha



Rozgrzewająca herbata z imbirem i goździkami




  • torebka dobrej herbaty
  • plaster cytryny
  • imbir w proszku
  • goździki
  • słodzik wg upodobania
  1. Plaster cytryny posypujemy imbirem i wbijamy w niego goździki, zostawiamy na chwile
  2. W tym czasie zaparzamy herbatę i dodajemy do niej słodzik
  3. Wrzucamy nasz przygotowany plaster cytryny 

I gotowe :) idealne na zimne dni

Dżem cynamonowo-imbirowy z Dyni

II FAZA


  • pół średniej wielkości dyni
  • aromat pomarańczowy
  • 1 cytryna lub kwasek cytrynowy
  • słodzik w tabletkach rozkruszony, lub rozpuszczony w małej ilości ciepłej wody
  • cynamon mielony
  • imbir mielony

  1. Dynie obieramy i kroimy w kostkę ( wyrzucamy pestki i całe niejadalne wnętrze)
  2. Wrzucamy do garnka razem z wyciśniętym sokiem z cytryny
  3. Gotujemy do miękkości - około 20-30 minut
  4. Odparowujemy i blenderujemy na gładki krem
  5. Dodajemy aromat pomarańczowy oraz słodzik
  6. Doprawiamy cynamonem, imbirem
  7. Gotowy dżem wkładamy w słoiki i pasteryzujemy 15 minut


niedziela, 10 lutego 2013

Szynka w galarecie z warzywami



Kolejna już odsłona galaretek na śniadania lub kolacje:




SKŁADNIKI:

  • 4-5 plasterków szynki drobiowej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 jajko
  • Oliwki
  • Kostka o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Żelatyna



  1. Zagotować jajko na twardo
  2. Połówkę jajka ułożyć na dnie miseczki żółtkiem do podłoża
  3. Szynkę i paprykę pokroić w paseczki
  4. Ułożyć wokół jajka na ściankach miseczki
  5. Pokroić oliwki i dołożyć do miseczki
  6. Zagotować kostkę
  7. Jak bulion ostygnie i będzie się ścinać, przelać do miseczki.
  8. Wstawić na noc do lodówki




Udko z kurczaka nadziewane farszem serowo-szpinakowym

II Faza


SKŁADNIKI:
  • ćwiartka z kurczaka
  • 1 bryłka szpinaku ( szpinak Hortex jest w takich bryłkach)
  • 2 łyżki serka sernikowego typ Emilki
  • mała cebulka
  • sól, pieprz












Jak zrobić:
  1. Najtrudniejsza cześć - z ćwiartki z kurczaka wyciągamy kości, jest to dość trudne i czasochłonne, ale efekt jest fajny, zostaje nam tylko mięsko i skórka - której oczywiście nie wolno nam jeść
  2. Przygotowujemy farsz - na patelni teflonowej podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i odparowujemy całość
  3. Przestudzony szpinak łączymy z serkiem, doprawiamy
  4. Tak przygotowany farsz wkładamy w miejsce po kości
  5. Naciągamy skórę i łączymy ja za pomocą wykałaczki, W ten sposób powstanie nam znowu całe udko :)
  6. Wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, ja posypałam jeszcze posiekana cebulką, bo zbyt dużo jej pokroiłam do farszu
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut

Możemy podawać z frytkami i surówka z białej rzodkwi




A tak wygląda po przecięciu












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj