środa, 30 stycznia 2013

Markizy waniliowo - orzechowe

 Zbliża się dużymi krokami tłusty czwartek wiec trzeba zaszaleć. Postaram się wrzucić dziś jeszcze sernik malinowy który wczoraj przygotowałam wieczorem :)






 Na ciasteczka
  • 3 jajka
  • 15 tabletek słodzika - pokruszonego lub rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat  orzechowy
masa
  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru najlepiej z Lidla )  + mleko

Polewa
  • 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 5 tabletek słodziku utartego na pył albo rozpuszczonego w niewielkiej ilości ciepłej wody
  • 1 łyżka kakao odtłuszczonego
  • aromat czekoladowy
  • 3 łyżeczki mleka 1,5 % płynnego

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni
  2. Jajka dokładnie zmiksować, dodać do nich wszystkie pozostałe składniki - tak aby powstała gęsta masa
  3. Za pomocą  łyżeczki nakładamy ciasto małymi porcjami na blachę wyłożona pergaminem
  4. Palcem spłaszczyć masę aby powstały płaskie ciasteczka - jeśli ciasto będzie się kleić zmoczyć ręce w zimnej wodzie
  5. Ciasteczka piec około 15 - 20 minut aż lekko się zrumienią
  6. Przygotować budyń z połowy mleka zalecanego wg przepisu na opakowaniu, aby był bardzo gęsty
  7. Wszystkie składniki na polewę miksujemy na gładki krem
  8. Przestudzoną masą budyniową smarujemy zimne ciastka
  9. Za pomocą silikonowego pędzelka kładziemy polewę czekoladową na wierzch każdego ciastka
Smacznego!!! Są tak pyszne, że u mnie znikają jednego dnia.


2 komentarze:

  1. ale slodkie pyszności :)))
    Pozdrawiam i życze kolejnych fajnych pomysłów :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj