środa, 11 września 2013

"Comber kurczęcy" czyli udka z kurczaka w stylizacji combra jagnięcego :)

 II faza



Taką mieliśmy ochotę na coś ciekawego i w jakimś programie TV przyrządzali comber jagnięcy. Mój mąż wpadł na pomysł, żeby przerobić taki przepis na Dukanowy i zrobić to z kurczakiem :)

W necie jest sporo przepisów ale nam spodobał się jeden i na jego podstawie przyrządziliśmy to oto danie:




SKŁADNIKI:
  • 2 udka z kurczaka obrane ze skóry
  • 3 łyżki przyprawy do mięs Knorr 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka  jałowca
  • 1 łyżka zmielonego rozmarynu
  • 2-3 garści suszonej mięty
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • seler
  • jogurt naturalny
  • szpinak


JAK ZROBIĆ:
  1. W pierwszej kolejności robimy marynatę
  2. Do głębokiego naczynia wyciskamy czosnek, przyprawę do mięsa, jałowiec, rozmaryn, w rękach "mielimy" miętę, musztarda i na koniec olej z wodą. 
  3. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy
  4. Z kurczaka starannie zdejmujemy skórę i staramy się lekko obrać pałkę aby wystawała kość ( tak jak wygląda comber :) )
  5. Wkładamy udka z kurczaka do marynaty, przykrywamy talerzem z góry i odstawiamy na 2h do lodówki
  6. Po upływie 2h smażymy kurczaka na małym ogniu dość często go obracając
  7. Seler obieramy kroimy w kostkę i gotujemy. Po zagotowaniu robimy z niego pure
  8. Szpinak podsmażamy na patelni







6 komentarzy:

  1. Sposób podania powala na kolana ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję :) to pomysł męża :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłam tak smacznych udek. Sposób mojego podania nie był, aż tak wykwintny jak Twój, ale jedzonko pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. 카지노사이트 카지노사이트 sbobet ทางเข้า sbobet ทางเข้า カジノ シークレット カジノ シークレット クイーンカジノ クイーンカジノ カジノ シークレット カジノ シークレット 코인카지노 코인카지노 180

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj