wtorek, 12 lutego 2013

Pasztet z wątróbki drobiowej

I faza



  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • 3-4 gałązki pietruszki
  • 1 łyżka wytrawnego wina
  • gałka muszkatołowa - najlepiej w całości
  • rozmaryn lub tymianek
  • sól, pieprz
  • 2 kabanosy drobiowe
  1. Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki
  2. Wkładamy do durszlaka, zalać wrzątkiem - tak aby się sparzyła i wyleciały z niej takie farfocle :)
  3. Na patelni podsmaży cebule - pokrojoną w kostkę
  4. Dodać wątróbkę, posiekaną pietruszkę i smażyć około 15 minut
  5. Dodać wino i doprawić solą, pieprzem i ziołami - smażyć jeszcze 3-4 minuty
  6. Całość zmielić w maszynce
  7. Dodać 1 surowe jajko - wymieszać
  8. Przełożyć do formy typu keksówka między warstwami włożyć kabanosa
  9. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika
  10. Po ostygnięciu schłodzić w lodowce około 2-3 godzin

2 komentarze:

  1. Musiałabym zrobić bo lubię wątróbkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, ze napisali podsmazyc cebule ... Raz napisali zeszklic , wiec wybralem sie z na szybko do szklarza ...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj