wtorek, 14 maja 2013

Zupa - krem chrzanowy z plackiem selerowym

II Faza



Pyszna zupa, podobna jadłam w Bukowinie Tatrzańskiej i stwierdziłam ze świetnie byłoby coś takiego znowu zjeść ale w wersji Dukanowej

Tak wiec trochę modyfikacji i mamy super zupkę


SKŁADNIKI:
  • 1,5l wody
  • Kostka rosołowa cielęca
  • Chrzan ze słoiczka 4-5 czubatych łyżek
  • Kabanos drobiowy
  • Jogurt naturalny 200ml
  • Maka kukurydziana 2 czubate łyżki
  • Żółtko
  • 3 suszone grzybki (ja swoje razem z mężem zbierałam na jesieni)
  • Garść włoszczyzny mrożonej
  • Vegeta lub inna przyprawa do zup
  • Szczypta pieprzu 
  • Placki selerowe
JAK ZROBIĆ:
  1. Przygotowujemy placki selerowe wg przepisu
  2.  Do wody wrzucamy kostkę rosołową, włoszczyznę i grzybki, doprowadzamy do wrzenia - co jakiś czas mieszamy aby kostka się rozpuściła
  3.  W wysokim kubku mieszamy mąkę, żółtko i jogurt naturalny
  4. Wciąż mieszając zupę (najlepiej taka trzepaczka) powoli wlewamy nasza masę jogurtowa, gotujemy na małym ogniu około 20 minut
  5. Dodajemy chrzan ( 4-5 łyżek , najlepiej dodać mniej, przegotować i sprawdzi czy taki smak nam odpowiada )
  6. Kabanosa kroimy bardzo drobno i wrzucamy do zupy
  7. Doprawiamy vegeta i pieprzem




6 komentarzy:

  1. Będę robić dziś na obiad, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej a starasz sie o ambasadorstwo zdrowego trybu życia u figury? mojanowafigura.pl/blogerki? :)

      Usuń
  2. nie nie staram się :) pierwsze słyszę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj