Pyszna zupa, podobna jadłam w Bukowinie Tatrzańskiej i stwierdziłam ze świetnie byłoby coś takiego znowu zjeść ale w wersji Dukanowej
Tak wiec trochę modyfikacji i mamy super zupkę
SKŁADNIKI:
- 1,5l wody
- Kostka rosołowa cielęca
- Chrzan ze słoiczka 4-5 czubatych łyżek
- Kabanos drobiowy
- Jogurt naturalny 200ml
- Maka kukurydziana 2 czubate łyżki
- Żółtko
- 3 suszone grzybki (ja swoje razem z mężem zbierałam na jesieni)
- Garść włoszczyzny mrożonej
- Vegeta lub inna przyprawa do zup
- Szczypta pieprzu
- Placki selerowe
- Przygotowujemy placki selerowe wg przepisu
- Do wody wrzucamy kostkę rosołową, włoszczyznę i grzybki, doprowadzamy do wrzenia - co jakiś czas mieszamy aby kostka się rozpuściła
- W wysokim kubku mieszamy mąkę, żółtko i jogurt naturalny
- Wciąż mieszając zupę (najlepiej taka trzepaczka) powoli wlewamy nasza masę jogurtowa, gotujemy na małym ogniu około 20 minut
- Dodajemy chrzan ( 4-5 łyżek , najlepiej dodać mniej, przegotować i sprawdzi czy taki smak nam odpowiada )
- Kabanosa kroimy bardzo drobno i wrzucamy do zupy
- Doprawiamy vegeta i pieprzem
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe danie:)
OdpowiedzUsuńBędę robić dziś na obiad, zobaczymy co z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńhej a starasz sie o ambasadorstwo zdrowego trybu życia u figury? mojanowafigura.pl/blogerki? :)
Usuńnie nie staram się :) pierwsze słyszę :)
OdpowiedzUsuńpowinnaś spróbować!
Usuń